Nemački lekari razvijaju modifikovano svinjsko srce koje planiraju da presade čoveku u naredne dve godine – navode medicinski portali.

surgery, hospital, medical professionals

Foto: Pixabay/sasint

 

– U završnoj smo fazi – navodi kardiohirurg Bruno Rajnhart, član istraživačke grupe u Univerzitetskoj bolnici Groshadern u Minhenu.

Za presađivanje će poslužiti manje svinje pasmine okland sa Novog Zelanda koje su genetski modifikovane.

Kao navodi Rajhard, životinje moraju biti teške između 70 i 90 kilograma, jer bi u suprotnom njihovo srce za ljude bilo preveliko.

Nakon procesa modifikacije, srca će najpre biti isprobana na babunima. Majmuni bi sa svinjskim srcem trebalo da prežive godinu dana pre nego što se krene sa testovima na čoveku.

Presađivanje organa sa jedne vrste na drugu, proces zvan ksenotransplantacija, napredovalo je velikim koracima prošle godine kad su hirurzi u Merilendu prvi put čoveku presadili srce svinje.

To što je pacijent preživeo dva meseca, uzimajući u obzir sve njegove komorbiditete, dobar je rezultat, smatraju lekari.

Nakon decenija ksenotransplantacionih istraživanja, stručnjaci su uvereni da bi srca svinja mogla biti održiva opcija za bolesnike kojima treba novo srce.