Radi  veće  i bolje zaštite izloženih i neizloženih dela, kao i bolje prezentacije, muzej je prethodnih godina imao potrebu za opremanjem galerijskog prostora i depoa istorijsko-umetničke zbirke u zgradi Legata. Grad Požarevac je prepoznao značaj ove veoma vredne zbirke i shodno tome, 2019. godine, izdvojio sredstva u vrednosti preko 1.500.000. dinara za kupovinu primerene opreme kojom je obezbeđena savremenija prezentacija, kvalitetnija edukacija, kao i sigurnija zaštita dela od propadanja.

Realizacijom projekta „Modernizacija, zaštita i očuvanje Legata Miodraga Markovića“ stalna postavka spomen zbirke danas je izložena u modernom izložbenom prostoru koji čine jedna veća sala od 55 kvadratnih metara, savremenog sistema kačenja, adekvatnogosvetljenja, adaptirane tavanice. U njoj je predstavljen veći deo dela legata Miodraga Markovića.

Zbog nedostatka radnog prostora nekadašnja „memorijalna soba“ prethodnih godina pretvor

ena je u kancelarijski prostor, pa su lični predmeti, odlikovanja, knjige i nameštaj ostali neizloženi. Kupovinom ekskluzivno dizajniranih vitrina, danas je jedan deo ove vredne dokumentarne građe izložen publici.

Sala, veličine slične galerijskom prostoru, imala je istovremenu funkciju kancelarije i neadekvatnog depoa zbirke istorije umetnosti Muzeja. Radi poboljšanja prezentacije poklon-zbirke Miodraga Markovića, odnosno zaštite tj. prigodnog smeštaja predmeta istorijsko-umetničke zbirke  pristupilo se nabavci odgovarajuće opreme koja se sastoji od: adaptacije galerijskog prostora, rekonstrukcije i prepravke ekektro instalacionog sistema, montaže plafonskih mineralnih ploča,  novog adekvatnog osvetljenja, savremenog sistema za kačenje, prekrivanja poda depoa laminatom, nabavke metalnog ormara za čuvanje grafičkih listova, metalnih polica, montiranja regala za kačenje i čuvanje slika, izolovanja depoa od radne prostorije pvc panelima, čime je poboljšana fizička zaštita predmeta u depou, olakšana manipulacija predmetima, a samim tim povećana dostupnost građe, što rezultira  povećanje i pojednostavljenje usluga interesentima i korisnicima.


U ovoj godini u planu je prezentovanje odabranih dela iz poklon-zbirke Miodraga Markovića u matičnom izložbenom prostoru, van njega na gostujućoj izložbi u kragujevačkoj galeriji „Mostovi Balkana“, kao i predstavljanje izložbe Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida požarevačkoj publici. Kvalitetnom i edukativnom prezentacijom, zaštitom i povećanjem dostupnosti podataka o Spomen-zbirci Miodraga Markovića, kao kulturnom nasleđu Narodnog muzeja u Požarevcu, teži se ka unapređenju nacionalnog i interkulturalnog dijaloga. Nabavkom potrebne opreme obezbeđena je bolja prezentacija, veća zaštita i pristupačnost istorijsko-umetničke zbirke, što rezultira olakšanu edukaciju i naučnu obradu i širenje znanja, kao i kvalitetnije predstavljanje kulturne baštine širokom auditorijumu. Takođe zahtevanom opremom postignuta je dugotrajna zaštita kulturne baštine. Promocija Legata Miodraga Markovića i budućih aktivnosti unaprediće turistički i ekonomski porast u lokalnoj zajednici. Tome će doprineti mogućnost realizovanja aktivnosti: kulturnih događaja ili nastupa, zajedno sa medijskim i pokretačkim događajima, izložbi, koncerata, emisija; kampanja za podizanje svesti; filmskih projekcija; studija i anketa; obuka/radionica; istraživačkih aktivnosti; poseta i razmena, kao i digitalnih projekata.