Аматерске глумачке свечаности „Миливојев штап и шешир“, сусрети варошких позоришта Србије одржаће се по 16. пут. Од 24. фебруара до 1. марта, пожаревачка публика ће бити у прилици да види шест представа у такмичарском програму у Центру за културу Пожаревац.

Свечаности отвара представа „Каролина Нојбер“ позоришта „Цастеллум“ из Костолца, по тексту Небојше Ромчевића и у режији Фуада Табучића. Представа је у прошлој години добила велики број награда и побрала симпатије публике широм Србије. Ово је прво учешће позоришта „Цастеллум“ из Костолца на смотри „Миливојев штап и шешир“, до сада су увек учествовали на смотри „Живка Матић“.

Друго вече је резервисано за позориште „Крик“ из Крагујевца које ће одиграти комад Фридриха Диренмата „Посета старе даме“, у режији Мирослава Петровића.

Треће вечери (26.02.), публика ће моћи да гледа представу „Пиџама за шесторо“, по тексту Марка Камелотија и у режији Велимира Митровића, у извођењу јагодинског Градског позоришта.

Четврте вечери пред публику ће изаћи домаћини – Позориште „Миливоје Живановић“, које ће извести комад Небојше Ромчевића „Уморни“, чију режију потписује Фуад Табучић, што је један од куриозитета ове смотре на којој ће бити изведена два Ромчевићева комада и оба у Табучићевој режији.

Академско позориште СКЦ Крагујевац ће извести комад „Хамелн“ пете вечери смотре (28.02). Представа је рађена по мотивима текста Марије Стојановић, а режирао је Костадин Стојадинов.

Шесто вече је резервисано за Милановачко позориште из Горњег Милановца, које ће извести представу „Силвија“, по тексту А.Р. Гарнија, у режији Бранка Кнежевића.

У част награђених, завршне вечери публика ће гледати представу „Протуве пију чај“, Драгослава Михаиловића, у режији Милана Вељковића и у извођењу Театра „Ресава“, Центра за културу Деспотовац.

Сваке вечери смотре, стручни жири ће доделити реплику штапа Миливоја Живановића, док ће из круга целовечерњих добитника, награђен глумац/глумица добиће и реплику Миливојевог шешира, чиме ће бити заокружена награда. У ком саставу ће жири радити, биће накнадно саопштено.

Све представе су на програму од 20 сати у Великој сали Центра за културу Пожаревац. Карте по цени од 300 динара, као и комплет карата за све представе од 1.470 динара, већ од данас се могу купити на билетарници ЦЗК Пожаревац.

Свечаности „Миливојев штап и шешир“, као и смотра „Живка Матић“ се не финансирају из градског буџета.

Аутор: РТВ „Бисер“

Фото: РТВ „Бисер“