У оквиру пројекта „Милени у част“, у Галерији Руског дома у Београду, отворена је изложба слика и традиционалних ручних радова са културно – уметничким програмом. Организатор ове свечености било је Удружење ликовних стваралаца “Милена Павловић Барили” Пожаревац у партнерству с Фондацијом Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барилли, под покровитељством Града Пожаревца.

 

У културно-уметничком делу програма, вече су отвориле младе балерине, чланице пожаревачке школе “Краљ Александар И” које су наступиле уз музику из балета “Лабудово језеро” Петра Чајковског а под вођстовм професорке Владимирке Срахинић.

Овом приликом представљени су радови Удружења ликовних стваралаца „М.П. Барили“ Пожаревац, чије је чланство ојачало двадесетак нових, младих људи са Факултета ликовних уметности у Београду, као и радови гостујућих сликара из Врбаса, Бачке Паланке, Новог Сада, Ковачице, Костолца, Жагубице, Ниша, Лесковца. Поводом обележавања 110 година од рођења Милене Павловић Барили, створено је око 100 слика инспирисаних њеним животом, делима и успехом.

Председница УЛИС-а „М.П.Барили“, Катарина Вукашиновић, уз захвалност свим учесницима, навела је идеју о заједништву и уједињењу уметничких вештина сликарства, музике, глуме као и традиционалних ручних радова.

Градски женски хор “Барили” из Пожаревца под диригентском палицом Каталин Тасић, музичким наступом са посебно изабраним мелодијама, оплеменио је атмосферу простора. Музика је и сећање на Миленину свестраност, љубав према нотама коју јој усадила мајка али и отац, Бруно Барилли, италијански композитор, музички критичар, песник, путописац.

Глумица Тијана Вишковић, у аутентичној хаљину из Милениног времена, имала је улогу славне уметнице осликајући чувени “Аутопортрет с велом”.

Изложбу је свечано отворио заменик директора Руског дома Евгений Демин, шеф одељења за питања културе, спорта и омладине Руског центра за науку и културу у Београду
Руском дому је овом приликом уручен поклон захвалности УЛИС-а „М.П. Барили“ за дугогодишњу плодотворну сарадњу.