U okviru projekta „Mileni u čast“, u Galeriji Ruskog doma u Beogradu, otvorena je izložba slika i tradicionalnih ručnih radova sa kulturno – umetničkim programom. Organizator ove svečenosti bilo je Udruženje likovnih stvaralaca “Milena Pavlović Barili” Požarevac u partnerstvu s Fondacijom Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

 

U kulturno-umetničkom delu programa, veče su otvorile mlade balerine, članice požarevačke škole “Kralj Aleksandar I” koje su nastupile uz muziku iz baleta “Labudovo jezero” Petra Čajkovskog a pod vođstovm profesorke Vladimirke Srahinić.

Ovom prilikom predstavljeni su radovi Udruženja likovnih stvaralaca „M.P. Barili“ Požarevac, čije je članstvo ojačalo dvadesetak novih, mladih ljudi sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, kao i radovi gostujućih slikara iz Vrbasa, Bačke Palanke, Novog Sada, Kovačice, Kostolca, Žagubice, Niša, Leskovca. Povodom obeležavanja 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili, stvoreno je oko 100 slika inspirisanih njenim životom, delima i uspehom.

Predsednica ULIS-a „M.P.Barili“, Katarina Vukašinović, uz zahvalnost svim učesnicima, navela je ideju o zajedništvu i ujedinjenju umetničkih veština slikarstva, muzike, glume kao i tradicionalnih ručnih radova.

Gradski ženski hor “Barili” iz Požarevca pod dirigentskom palicom Katalin Tasić, muzičkim nastupom sa posebno izabranim melodijama, oplemenio je atmosferu prostora. Muzika je i sećanje na Mileninu svestranost, ljubav prema notama koju joj usadila majka ali i otac, Bruno Barilli, italijanski kompozitor, muzički kritičar, pesnik, putopisac.

Glumica Tijana Višković, u autentičnoj haljinu iz Mileninog vremena, imala je ulogu slavne umetnice oslikajući čuveni “Autoportret s velom”.

Izložbu je svečano otvorio zamenik direktora Ruskog doma Evgeniй Demin, šef odeljenja za pitanja kulture, sporta i omladine Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu
Ruskom domu je ovom prilikom uručen poklon zahvalnosti ULIS-a „M.P. Barili“ za dugogodišnju plodotvornu saradnju.