За најбоље спортисте године награду Лауреус добили су у понедељак шампион Формуле 1 Луис Хамилтон и фудбалер Барселоне и репрезентације Аргентине Лионел Меси.

Од када је награда установљена 1999. године Лионел Меси први је фудбалер који је проглашен за спортисту године. Луис Хамилтон трећи је возач Формуле 1 који се може похвалити овим признањем. Пре њега је награду два пута добио Михаел Шумахер, а једном Себастијан Фетел.

Такође, ово је први пут да су награду добила двојица спортиста.

Најбоља спортисткиња године је гимнастичарка, рекордерка по броју освојених златних медаља на светским првенствима, Симон Бајлс.

За најбољи тим године проглашена је мушка кошаркашка репрезентација Шпаније.

Најмлађи шампион Тур де Франса у протеклих 110 година Еган Бернал добио је награду за најбољи подвиг године, док је Оксана Мастерс, освајачица пет златних и две сребрне медаље у нордијском скијању и Светском купу најбољи спортиста са инвалидитетом.

Хамилтону је награду уручио Арсен Венгер, након чега је британски аутомобилиста поручио да сви спортисти имају одговорност да дају добар и позитиван пример.

Лионел Меси није присуствовао церемонији у Берлину, а видео поруком се обратио присутнима и захвалио се на награди и поверењу уз извињење што није могао да дође иако је први фудбалер који је добио ову награду.

 

Извор: Н1