Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da je prva procena kineskih stručnjaka, koji se od subote uveče nalaze u Srbiji, da bi građani morali da se pridržavaju svih mera protiv širenja koronavirusa koje je Vlada propisala 29 dana da bi se situacija stabilizovala, odnosno da bi broj obolelih prestao da raste.

On je za RTS naveo da su kineski stručnjaci tu procenu izneli upoređujući Srbiju sa oblastima u njihovoj zemlji sa sličnim brojem stanovnika i na osnovu svog iskustva u borbi protiv COVID19.

Lončar je naveo i da će tim medicinskih stručnjaka iz Kine do ponedeljka popodne predstaviti set mera koje su se u njihovoj zemlji pokazale kao dobre, a da su oni zadovoljni dosadašnjim merama koje je Srbija preduzela.

Ministar je kazao i da je od 222 osobe koje su testirane pozitivne na koronavirus 131 do sada hospitalizovana, da se 15 nalazi na respiratorima, od toga troje „u prilično lošem stanju“, zbog drugih oboljenja koja takođe imaju.

Najavu potencijalno oštrijih mera ograničenja kretanja građana Lončar nije nazvao „drastičnijim“, već merama koje spasavaju živote, a ocenio je da građani i dalje nisu dovoljno ozbiljno shvatili situaciju.

Lončar je dodao da ako građani primete ljude koji su nedavno došli iz inostranstva, a koji krše mere samoizolacije, ti građani bi trebalo da budu upozoreni i prijavljeni.

„Naravno da će oni biti sankcionisani“, zaključio je Lončar.

Izvor: N1