Министар здравља Златибор Лончар казао је да је прва процена кинеских стручњака, који се од суботе увече налазе у Србији, да би грађани морали да се придржавају свих мера против ширења коронавируса које је Влада прописала 29 дана да би се ситуација стабилизовала, односно да би број оболелих престао да расте.

Он је за РТС навео да су кинески стручњаци ту процену изнели упоређујући Србију са областима у њиховој земљи са сличним бројем становника и на основу свог искуства у борби против ЦОВИД19.

Лончар је навео и да ће тим медицинских стручњака из Kине до понедељка поподне представити сет мера које су се у њиховој земљи показале као добре, а да су они задовољни досадашњим мерама које је Србија предузела.

Министар је казао и да је од 222 особе које су тестиране позитивне на коронавирус 131 до сада хоспитализована, да се 15 налази на респираторима, од тога троје „у прилично лошем стању“, због других обољења која такође имају.

Најаву потенцијално оштријих мера ограничења кретања грађана Лончар није назвао „драстичнијим“, већ мерама које спасавају животе, а оценио је да грађани и даље нису довољно озбиљно схватили ситуацију.

Лончар је додао да ако грађани примете људе који су недавно дошли из иностранства, а који крше мере самоизолације, ти грађани би требало да буду упозорени и пријављени.

„Наравно да ће они бити санкционисани“, закључио је Лончар.

Извор: Н1