Elektroprivreda Srbije, ogranak TE-KO Kostolac, raspisao je tender za geološke istražne radove na zapadnom polju Kostolac.

yellow and white excavator on rocky mountain during daytime

Foto: Unsplash

Podsetimo, pre toga je raspisan tender za izradu Glavnog rudarskog projekta otvaranja ovog ležišta čije potvrđene rezerve lignita iznose oko 280 miliona tona.

U prvoj fazi rada novog kopa u planu je vađenje 3.000.000 tona lignita godišnje za obrenovačke termoelektrane, a kasnije i za tri kostolačka termobloka.

Kako je navedeno u specifikaciji posla, u atarima sela Dubravica, Batovac, Ostrovo i Petka već je izbušeno 411 bušotina, u periodu od 1942. do kraja 2018. godine i tada je registrovano prisustvo tri ugljena sloja, od kojih su prva dva interesantni za eksploataciju.

Urađen je Elaborat o rezervama uglja na ležištu 2013, nakon čega je usledilo 165 dodatnih bušotina, u izabranim najpovoljnijim delovima ležišta, i dobijeni su povoljni rezultati u selima Dubravica i Ostrovo.

Stoga su, kako se navodi, u toku razmatranja za moguće otvaranje novog površinskog kopa pod nazivom Zapadni Kostolac.

Idejno rešenje predviđa usek sa južne strane ležišta, u zoni koja nije najbolje istražena i u kojoj su prisutne bilansne rudne rezerve C1 kategorije, ali nedostaju podaci o kvalitetu uglja.

Zato će se raditi istraživanje ležišta mineralnih sirovina (ILMS), kao i geotehnička i hidrogeološka istraživanja.

Istražni prostor nalazi se u atarima sela Batovac, Dubravica, Ostrovo i Petka.

Osim ILMS istraživanja u južnom delu ležišta, u manjem obimu istraživaće se i krajnja istočna/severiostočna zona ležišta novog kopa, kao i prostor ka zatvorenom površinskom kopu Ćirikovac.

– Cilj ovih istraživanja je da se stvore neophodni uslovi za izradu novog elaborata o resursima i rezervama uglja koji će poslužiti za izradu rudarske projektne i investicione dokumentacije za dalji rad na otvaranju površinskog kopa – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ukupno je projektovano je 89 istražnih bušotina za istraživanje ležišta mineralnih sirovina.

Prve 42 bušotine bušiće se tokom druge godine istraživanja (3,890 m), u južnoj i istočnoj obodnoj zoni projektovanog površinskog kopa, u cilju pripreme za početak rudarskih radova na kopu, dok će se narednih 47 bušotina bušiti u trećoj godini istraživanja.

Iz projektovane 42 bušotine radiće se 506 pojedinačnih proba uglja i 126 proba šljunka.

Tender je otvoren do 28. novembra, o dodatnim detaljima OVDE.