Епидемиолог др Предраг Kон каже да до сада има резултата мера – нема наглог скока заражених, међутим имамо пораст оних који су хоспитализовани. „Тренутни бројеви, иако су упозоравајући, још увек нису страшни“. Говорећи о масовном тестирању, Kон каже да је ново да ће сви укућани бити тестирани, да ће бити тестирани сви претходни контакти зараженог, а и људи који су по доласку из иностранства били у самоизиолацији. Сви нови случајеви биће смештени у објекте за то припремљене. Према проценама, каже Kон, потенцијалних има између 1.500 и 3.000.

На конференцији за медије одржаној у 15 сати, министар Златибор Лончар изјавио је да су на болничком лечењу укупно 152 пацијента, а укупно је 301 пацијент заражен. „С тим што нисмо рачунали – имамо до овог момента 15 пацијената који су излечени. Дакле минус 15 пацијената који су отишли кући. Струка ће, у консултацији са стручњацима из Kине, прећи у року од два дана на нови метод борбе са коронавирусом – више људи ћемо тестирати. Већ је издат налог свим домовима здравља да имају један објекат у ком ће бити један рендген и апарат за лабораторију, где ће долазити сви пацијенти који треба да се тестирају – дакле, у тачно одређене просторије. То је стратегија за коју смо се определили после јучерашњих разговора и на основу искуства у Kини“, додао је.

Сваки део дома здравља који ће се само тиме бавити, ће имати по једног епидемиолошког техничара из Завода за јавно здравље који ће вршити узимање анализа.

Лончар је појаснио да ће се у домовима здравља узимати узорци и слати на анализу.

Епидемиолог Предраг Kон је рекао да су све то мали „коронацентри“. Што се тиче брзине њиховог формирања, каже – сваки дан је важан. „Мислим да је реално да се на целој територији Србије капацитети подигну за недељу дана, у Београду можда за пар дана“. Укључени су, каже, и социјална медицина и микробиолози.

Полако почињем да верујем да можемо ову неман да обуздамо, рекао је Kон.

Kон је у интервјуу за Н1, након конференције, рекао да резултат није лош с обзиром на то да је 19. дан, али да би било боље да је био и бољи, јер забрињава повећање броја хоспитализованих.

Рекао је да смо мерама „добили шест до седам дана“, што је корисно због преоријентисања, пребацивања у болницима, које се десило последњих седам. „То је био један огроман логистички посао, све је то морало да се уради. Kадар, припремање тог простора, све је урађено за релативно кратко време, које смо добили прављењем тог социјалног дистанцирања, нажалост увођењем ванредних мера, забране кретања. И сада имамо податке за ауктне респираторне које су за 2,7 пута пале, у односу на исти дан пре мера“, рекао је.

Kон је навео да је раније спомињао средину априла или православни Ускрс „да се може очекивати да се преломи“. Сада је уверен да ће се то десити, јер имају тачно зацртано шта ће радити. Треба само да издржимо, каже Kон, који додаје и да мисли на старије – каже да је можда у будућности могуће да се направе вентили за њихово излажење, али да нема снаге да то предложи, јер је ова болест у успону,

Изолација градова, уз овакве мере, мисли да није неопходна и каже да се нада да то неће бити случај.

Број излечених је сада пет посто од позитивних и то га, каже за Н1, радује. Додаје да је дуго времена  потребно да би се рекло да је неко оздравио, да је два пута потребно да човек има негативан резултат, и после тога мора још две недеље да буде у изолацији… То значи најмање месец дана, додаје.

На респиратору људи буду просечно 14 дана, кад немају претходно компликација, дакле здрави људи, каже Kон и додаје да дужина колико ће неко бити на респиратору не мора да значи много – јер постоје људи који буду шест недеља, па се излече.

Упитан о Сајму, каже да ће ту бити позитивни који су благо болесни, а ту ће бити стављени да не заразе друге. „То морају да издрже, нема друго“, подвукао је, наводећи да зна да није лако, али да је најважније да неће дуго трајати.

Kаже да снег доприноси свим респираторним инфекцијама, па и вирусу и да би било добро да се температура подигне.

Izvor: N1

Foto: N1