Епидемиолог Предраг Kон рекао је да би нагли пораст броја оболелих од ЦОВИД-19 онемогућио институције да успешно прате све контакте заражених, што би погодовало даљем ширењу болести.

Он је за ТВ Пинк изјавио да су посебни тимови до сада пратили 97 одсто директних и индиректних личних контаката оболелих, али да је сада број људи који се из тих разлога прати достигао десет хиљада на нивоу Србије.

„Без сарадње грађана ви нисте у могућности да обрадите све те податке. Kада су епидемиолози из Kине чули да је од 16. марта у Србију ушло 318 хиљада људи – они су рекли да је то готово немогуће испратити“, навео је Kон.

Он је додао и да су институције очекивале да до затварања граница у земљу уђе између 70 и 80 хиљада грађана, као и да пређашње мере „позивања на савест изгледа нису вределе“.

„Мислим да су грађани сада већ озбиљно схватили ситуацију. Вероватно су и ти људи (у Србију) дошли зато што су добили отказе… Ми у овој ситуацији сада само морамо да делујемо што је брже могуће“, рекао је Kон.

Додао је да се сада може очекивати убрзавање раста броја оболелих, али да су мере ванредног стања успеле да у највећој мери одгоде нагли скок.

„Вредело је (увођење мера ограничавања кретања). Раст би ишао још брже да их није било“, наводи Kон.

Kон је навео и да је једна од најважнијих лекција које су им сугерисали епидемиолози из Kине да од коронавируса заштите здравствене раднике, као и да тренутно расте број захтева за тестирање на ЦОВИД-19.

Izvor: Beta, N1

Foto: Pixabay