Vesti

Koliko dugo treba čuvati plaćene račune za komunalne usluge?

Dugovanja građana za račune za komunalne usluge, struju, kablovsku televiziju, mobilne i fiksne telefone zastarevaju u roku od godinu dana.

Foto: RTV Biser

Ipak, to ne znači da dug nakon tog perioda ne može biti naplaćen. Potrošač može da izbegne prinudnu naplatu, samo ukoliko uloži prigovor na vreme.

Takođe, zakonom je zabranjeno da se, nakon godinu dana, dužnik uslovljava naplatom zastarelih potraživanja da bi usluga ponovo bila aktivirana. Često se dešava da građani slučajno ne plate neki račun ili nisu dobili opomenu. Čitaoci „Novosti“ često se obraćaju redakciji sa pitanjima u vezi sa zastarelošću dugovanja.

– Sve usluge koje dospevaju na mesečnom nivou zastarevaju u roku od godinu dana, prema Zakonu o obligacionim odnosima – objašnjava Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

– Dokaz o uplati treba čuvati u tom periodu, odnosno 12 meseci.

Kada potrošači ne vide opomenu, onda slučaj preuzima izvršitelj. Alfirović naglašava i da građani nikada ne treba da izbegavaju rešenje koje im stigne od njega, jer će na kraju platiti „debelu“ kamatu.

 

logo radio televizije biser iz pozarevca 85

Контакт

Назив медија RTV BISER PORTAL

Регистарски број  IN000891

Teлефон: 012/428 002

069/28-000-63  marketing

067 710 30 69 Internet

redakcija@rtvbiser.rs
redakcija@biserradio.rs
radiotelevizijabiser@gmail.com

Stig centar reklama Biser

СМС музичке жеље из Србије

Ukucajte   B  zatim  jedno  prazno  mesto,  pa  muzičku  želјu,  pozdrav  ili  komentar. Poruku  pošalјite  na  broj  3333. Važi  za  sve  mobilne  mreže  u  Srbiji. Cena  sms  poruke  150  dinara.+ pdv

RADIO BISER PLUS 92.6 MHz  

Kursna lista