Brojne su stvari koje ostavljene u automobilu mogu posredno da izazovu štetu.

Neke od njih reaguju na hladnoću ili na toplinu, a u toplim danima temperatura u vašem automobilu može skočiti i za šest stepeni u roku od 10 minuta. To može biti jako opasno, naročito ako unutra ostavite nešto zapaljivo, piše Geico, a prenosi Index.hr.

Neke stvari mogu biti štetne za osobe koje se voze u automobilu, dok druge mogu dovesti do stvaranja neprijatnog mirisa u vozilu.

Hrana i piće

Flaše vina s plutenim čepom mogu napraviti problem u toplom automobilu, dok limenke gaziranih sokova mogu napraviti haos i u toplim i u hladnim interijerima. Takođe, čokoladu i sladoled ne trebate ostavljati u automobil.

Nije u pitanju samo dobrobit vašeg automobila, nego i vaša – broj bakterija koje mogu da izazovu trovanje udvostručava se na svakih 20 minuta, čak i na sobnoj temperaturi.

Zato ne ostavljajte namirnice ili ostatke hrane u toplom automobilu duže od dva sata, a ako je temperatura viša od 32 stepena, onda se potrudite da ne stoje u automobilima duže od sat vremena.

Sprej i dezodorans

Obratite pažnju na upozorenja na spreju za kosu, dezodoransu, boji u spreju i sličnim stvarima i videćete koja je preporučena temperatura za njihovo čuvanje.

Ove su ambalaže pod pritiskom posebno osetljive, pa ako su izložene temperaturi višoj od preporučene, njihov se sadržaj može proširiti zbog čega mogu i da eksplodiraju.

Krema za sunčanje

Izlaganje pakovanja kreme za sunčanje visokim temperaturama može skratiti njen rok trajanja, a zbog boravka u toplom vozilu ona se može otvoriti i zaprljati celi automobil.

Upaljači

Upaljači deluju kao male i bezopasne sprave, ali ako su izloženi visokim temperaturama u automobilu, plin se u njima može raširiti i izaći, pa dovesti i do požara.

Važno je da ne držite nikakve zapaljive tečnosti u svojim automobilima, naročito ne leti.

Plastične flaše

Osim što može poput lupe koncentrisati sunčeve zrake i zapaliti sedište, problem je što se njenim zagrevanjem oslobađa i bisfenol A, mogući štetni spoj koji se nalazi u većini plastičnih predmeta.

On se nalazi u plastici u koju se pakuje hrana, ali u malim količinama, dok na visokim temperaturama u automobilu može biti štetan kad se u vazduh oslobode veće količine.

Baterije

Proizvođači baterija preporučuju korisnicima da ih ne ostavljaju na visokim temperaturama jer to ne samo da može oslabiti njihovu snagu, nego se može dogoditi i da njihov sadržaj iscuri.

To može biti loše za unutrašnjost vašeg automobila, jer je kiselina koju baterije ispuštaju opasna kada se udahnu njene pare, a izaziva i koroziju.

Mobilni telefon

Električnim uređajima nije mesto u vašem automobilu, posebno ne telefonu.

Mobilni telefon se može ugasiti zbog topline u njemu ili pretrpeti oštećenje čije će se posledice ogledati u funkcionisanju uređaja.

Izvor: N1

Foto: Pixabay