Бројне су ствари које остављене у аутомобилу могу посредно да изазову штету.

Неке од њих реагују на хладноћу или на топлину, а у топлим данима температура у вашем аутомобилу може скочити и за шест степени у року од 10 минута. То може бити јако опасно, нарочито ако унутра оставите нешто запаљиво, пише Геицо, а преноси Индеx.хр.

Неке ствари могу бити штетне за особе које се возе у аутомобилу, док друге могу довести до стварања непријатног мириса у возилу.

Храна и пиће

Флаше вина с плутеним чепом могу направити проблем у топлом аутомобилу, док лименке газираних сокова могу направити хаос и у топлим и у хладним интеријерима. Такође, чоколаду и сладолед не требате остављати у аутомобил.

Није у питању само добробит вашег аутомобила, него и ваша – број бактерија које могу да изазову тровање удвостручава се на сваких 20 минута, чак и на собној температури.

Зато не остављајте намирнице или остатке хране у топлом аутомобилу дуже од два сата, а ако је температура виша од 32 степена, онда се потрудите да не стоје у аутомобилима дуже од сат времена.

Спреј и дезодоранс

Обратите пажњу на упозорења на спреју за косу, дезодорансу, боји у спреју и сличним стварима и видећете која је препоручена температура за њихово чување.

Ове су амбалаже под притиском посебно осетљиве, па ако су изложене температури вишој од препоручене, њихов се садржај може проширити због чега могу и да експлодирају.

Kрема за сунчање

Излагање паковања креме за сунчање високим температурама може скратити њен рок трајања, а због боравка у топлом возилу она се може отворити и запрљати цели аутомобил.

Упаљачи

Упаљачи делују као мале и безопасне справе, али ако су изложени високим температурама у аутомобилу, плин се у њима може раширити и изаћи, па довести и до пожара.

Важно је да не држите никакве запаљиве течности у својим аутомобилима, нарочито не лети.

Пластичне флаше

Осим што може попут лупе концентрисати сунчеве зраке и запалити седиште, проблем је што се њеним загревањем ослобађа и бисфенол А, могући штетни спој који се налази у већини пластичних предмета.

Он се налази у пластици у коју се пакује храна, али у малим количинама, док на високим температурама у аутомобилу може бити штетан кад се у ваздух ослободе веће количине.

Батерије

Произвођачи батерија препоручују корисницима да их не остављају на високим температурама јер то не само да може ослабити њихову снагу, него се може догодити и да њихов садржај исцури.

То може бити лоше за унутрашњост вашег аутомобила, јер је киселина коју батерије испуштају опасна када се удахну њене паре, а изазива и корозију.

Мобилни телефон

Електричним уређајима није место у вашем аутомобилу, посебно не телефону.

Мобилни телефон се може угасити због топлине у њему или претрпети оштећење чије ће се последице огледати у функционисању уређаја.

Извор: Н1

Фото: Pixabay