Зашто је чист дом важан за вашу породицу

Ако се обави правилно (и уз помоћ свих осталих укућана), чишћење куће може представљати једно од највећих задовољстава у животу. С лакоћом прерасте у драгоцено време кад је цела породица на окупу (коначно, кад смо део тима, себе никад не истичемо у први план), већ ћемо се након тога сви осећати задовољно, сигурно и вољено. И заиста не постоји пријатнији осећај од повратка мирису свежине чистог дома у којем су сви теписи беспрекорни, прозори блистају, а есцајг се пресијава. Ово звучи као бајка, а знамо да су бајке плод маште.
Све остаје на женским рукама, било и биће. Kад ти баба каже!
Дакле: желиш да знаш како да очистиш мрље са тепиха и да то обавиш сасвим успешно
Шта је неопходно за извлачење мрља из тепиха:
• чисте крпе и кухињски убруси,
• боца с распршивачем напуњена водом,
• бело сирће,
• сода-бикарбона,
• омиљено средство за чишћење тепиха, ако такво уопште постоји.
Овим се успешно уклања већина флека које у једном дому могу настати током дана. За све друго нека ти при руци буде усисивач и метлица. Ово су само неки од савета.
Најбољи начин за ручно чишћење тепиха састоји се у томе да се флекама посветиш чим оне настану. Потребно ти је нешто изразито упијајуће, снажно и предвиђено за једнократну употребу, нешто попут кухињских убруса, па да њима нежно сакупиш све крупне комаде и упијеш сву проливену течност. Просуту храну немој да трљаш и утапкаваш, јер ћеш тиме само појачати флеку, већ препусти кухињском убрусу да одради свој део посла.
Након што је сва течност упијена, уклони искоришћени убрус, па преко мрље нанеси соду-бикарбону да и она обави свој део посла. Прах од соде-бикарбоне можеш накнадно да уклониш.
А сада да се побринемо за остатак флеке. Ма колико се то невероватним чинило, најбољи начин да тренутно очистиш тепих постиже се коришћењем нечега што у свакој кући постоји из сасвим других разлога – а то је управо пена за бријање.
Ево како да очистиш тепих:
• санирај флеку на основу поступка из 2. корака;
• накваси угрожено подручје чистом водом;
• пену за бријање нанеси на саму флеку, а затим то место протрљај чистом четкицом за зубе (баш оном која се никоме не свиђа);
• чистим и влажним сунђером или крпом обриши пену за бријање; јасно је да нема потребе да бријеш тепих;
• остави тепих да се осуши.
Kолико год да су флеке озбиљне, овај поступак би требало да буде сасвим довољан за извлачење мрља из тепиха. А шта ако у кући немаш пену за бријање? И даље није све изгубљено: направи пасту од соде-бикарбоне и воде или уместо тога флеку потопи са неколико капи белог сирћета. Али, пре свега, пасту или сирће испробај на неком мањем делу тепиха просто да се увериш да они непожељно не делују на боју самог тепиха.
За крај: шта год да су твоји малишани наумили, на располагању су ти три корисна предлога који ће ти помоћи да свој тепих сачуваш у савршеном издању.
Ево још једног савета и бриге нема. Избаци све тепихе и простирке из куће, пуне су гриња, стално се прљају и нису више „ИН“.
Или, још једноставније, ако баш волите тепихе, унајмите кућну помоћницу, носите тепихе у перионицу, па кад је бал, нек’ је маскенбал. Или да не буде као из оног вица: „Тресе комшиница тепихе, а довитљиви комшија је пита: „Шта је, неће да упали, а?“