Један од најстаријих српских сликара, Павле Блесић, представиће вечерас своје слике у Галерији Центра за културу Пожаревац. Изложба „Три циклуса“ биће отворена од 19 сати.

Изложба под називом „Три циклуса“ обухвата пресек Блесићевог опуса из три његова стваралачка периода: „Записи, печати и медаљони“, „Заборављени зидови и капије Сомбора“ и „Из породичног албума“.

Павле Блесић је рођен у Сомбору 6. августа 1924. године. Године 1945. дипломирао је на Државној трговачкој академији у Сомбору, а 1946. на Учитељској школи – Препарандији у Сомбору. Од 1953. до 1955. студира сликарство на ликовном одсеку Више педагошке школе у Новом Саду. Члан је УЛУС-а од 1965. године. Од 1967. до 1971. студира на Филозофском факултету у Београду, на групи за историју уметности. До сада је излагао на 38 самосталних и на преко 300 колективних изложби и земљи и иностранству. За свој рад добио је више значајних награда и признања.

Павле Блесић из пера Беле Дуранција

„Тешко је замислити сликарство Павла Блесића, а при томе не поменути Сомбор. Од 1959. године Блесић се исказивао упоредо на два ликовна подручја. Бавећи се сликарством, бавио се и скулптуром. Трагао је за властитим изразом. Већ учешћем на Октобарском салону 1965. у Београду, самосвојност младог уметника из Сомбора била је потврђена. Посебно препознатљив био је на другом Тријеналу цртежа у Сомбору. Запис И и Запис ИИ остали су упамћени у скупини од 60 учесника.

Извор: РТВ „Бисер“, Wikipedia

Фото: Топ Србија, ЦЗК Пожаревац