Vesti

Jedan od najstarijih srpskih slikara, Pavle Blesić, predstaviće večeras svoje slike u Galeriji Centra za kulturu Požarevac. Izložba „Tri ciklusa“ biće otvorena od 19 sati.

Izložba pod nazivom „Tri ciklusa“ obuhvata presek Blesićevog opusa iz tri njegova stvaralačka perioda: „Zapisi, pečati i medaljoni“, „Zaboravljeni zidovi i kapije Sombora“ i „Iz porodičnog albuma“.

Pavle Blesić je rođen u Somboru 6. avgusta 1924. godine. Godine 1945. diplomirao je na Državnoj trgovačkoj akademiji u Somboru, a 1946. na Učiteljskoj školi – Preparandiji u Somboru. Od 1953. do 1955. studira slikarstvo na likovnom odseku Više pedagoške škole u Novom Sadu. Član je ULUS-a od 1965. godine. Od 1967. do 1971. studira na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za istoriju umetnosti. Do sada je izlagao na 38 samostalnih i na preko 300 kolektivnih izložbi i zemlji i inostranstvu. Za svoj rad dobio je više značajnih nagrada i priznanja.

Pavle Blesić iz pera Bele Durancija

„Teško je zamisliti slikarstvo Pavla Blesića, a pri tome ne pomenuti Sombor. Od 1959. godine Blesić se iskazivao uporedo na dva likovna područja. Baveći se slikarstvom, bavio se i skulpturom. Tragao je za vlastitim izrazom. Već učešćem na Oktobarskom salonu 1965. u Beogradu, samosvojnost mladog umetnika iz Sombora bila je potvrđena. Posebno prepoznatljiv bio je na drugom Trijenalu crteža u Somboru. Zapis I i Zapis II ostali su upamćeni u skupini od 60 učesnika.

Izvor: RTV “Biser”, Wikipedia

Foto: Top Srbija, CZK Požarevac

 

Najčitanije objave