Na gradilištu EPS-ovog termobloka „Kostolac B-3″ svakodnevno oko 600 kineskih radnika i više od 100 radnika iz Srbije intenzivno radi na završetku ovog projekta.

Foto: RTV Biser

– Broj radnika na lokaciji će rasti i očekuje se da će krajem jula biti angažovano maksimalnih 1.100 – kazao je Željko Lazović, projekt menadžer. Dodao je da se očekuje da do kraja godine bude završeno više od 90% montažnih radova, dok su građevinski radovi najvećim delom završeni.
O obimu tog posla govore podaci da je izrađeno više od 2.500 šipova, ugrađeno više od 90.000 m3 betona i više od 30.000 tona čelične konstrukcije na čitavom objektu.
– Novi termoblok „Kostolac B-3“ snage 350 MW projektovan je prema najstrožim evropskim standardima i važećim tehničkim propisima. EPS-ove investicije u termoelektranu „Kostolac B“ omogućavaju i oživljavanje domaće elektro i mašino gradnje. Projekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike, zatim sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, uključujući i neke koji se tek očekuju. Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta – rekao je Lazović za Politiku.
Očekivana godišnja proizvodnja ovog bloka nominalne snage 350 MW je oko 2,5 milijardi kWh električne energije. Saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu dobijena je od resornog ministarstva u oktobru 2017. godine.
– Ovaj projekat je veoma složen, tako da u njegovoj realizaciji učestvuje veliki broj renomiranih firmi iz Republike Kine, a pored njih uključena je i privreda Srbije kroz mnogo kompanija koje se bave proizvodnjom opreme i izvođenjem radova. I pored preduzetih mera za ubrzavanje realizacije projekta postoje kašnjenja prouzrokovana uticajem virusa korona. Sve strane kontinuirano ulažu napor da se njihov efekat na realizaciju projekta što više smanji – zaključio je Lazović.