Ovo seme skrivenosemenice koje potiče iz Perua i oblasti oko bolivijskog jezera Titikaka već hiljadama godina je glavni sastojak andske kuhinje.

Tokom poslednje decenije i druge kulture su razvile apetit za ovom biljkom. Od 2007. godine njen uvoz u Sjedinjene Države je porastao sa 3 miliona na više od 32 miliona kilograma godišnje.

Sve veći apetit utiče i na Južnu Ameriku. Poljoprivrednici se upinju da zadovolje potražnju, a mnogo gradskog stanovništva ne može da priušti ovu namirnicu zbog rasta cena. Kako bi se unovčila popularnost ove biljne kulture, zemlje na drugim kontinentima se radije opredeljuju da postanu uzgajivači nego potrošači.

Sada postoje farme kinoe u 56 zemalja, uključujući Francusku, Australiju, Tajland i Sjedinjene Države. Kinoa se takođe uzgaja u Africi, a UN se nada da će njena visoka kaloričnost pomoći u borbi protiv gladi.

Prema rečima Kevina Marfija, uzgajivača ove biljke na Državnom univerzitetu u Vašingtonu, dugoročni cilj jeste raznovrsnost. „Postoje stotine vrsta kinoe, a naš cilj jeste da se razvije ona idealna koja će moći da se uzgaja u raznim klimatskim uslovima“.

Za sada većina maloprodajnih objekata u Sjedinjenim Državama u zalihama ima kinou sa Anda. Ako se eksperimentisanje na usevima kinoe nastavi, Marfi dodaje da ipak neće proći mnogo vremena dok se ne pronađe vrsta koja će se uzgajati lokalno, samim tim će biti jeftinija i postaće svakodnevna namirnica.

Izvor: nationalgeographic.rs

Foto: Plantaža kinoe u Boliviji; Foto: Shutterstock