Због продуженог школског распуста ученици основних и средњих школа часове ће надокнађивати на различите начине – негде ће бити продужени за 15 минута, негде ће се одржавати претчас, а неке школе ће радити и суботом, кажу у школским управама.

Према упутству Министарства просвете, науке и технолошког развоја, свака школа има аутономију у креирању плана надокнаде изгубљена четири радна дана, за колико је продужен зимски распуст услед вируса грипа.

У ШУ Пожаревац истичу да су многе школе у једносменском систему рада и да у њима могу да одрже један час додатно дневно. Међутим, оне које су у двосменском систему рада, углавном ће имати претчасове.

Руководилац Школске управе Ниш Драган Гејо је рекао да су све школе добиле упутство које је идентично оном од прошле године.

„Учитељи и предметни наставници ће продужавати часове за 15 минута и тако ће се надокнадити изгубљена настава“, казао је Гејо.

У Крушевцу школе још смишљају начине који су најбољи како би се надокнадила настава.

Руководилац те школске управе Зоран Асковић сматра да је најбоље се направи комбинација наставних субота.

„Две радне суботе, а остала два наставна дана да се надокнаде или одржавањем претчасова или да се одржавају седми часови током наредних шест недеља наставе“, објаснио је Асковић.

Ученици су кренули у школу у понедељак. Међутим, неке школе још немају јасан план како да надокнаде наставу.

„Радне суботе у многим школама нису могуће, јер имају богат додатни садржај у виду такмичења и зато је најбоље претчас или седми час“, истакли су из те Школске управе.

Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја замолили су директоре школа за разумевање према ученицима завршних разреда, који се припремају за упис на факултете.

Извор: РТС