Nagrada „Živojin Žika Pavlović“, leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, koji se ove godine održava od 25. do 29. septembra, biće uručena reditelju Goranu Paskaljeviću za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, najavili su organizatori.

Foto: Vikipedija

U današnjem saopštenju se podseća da je Paskaljević, jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma, svoj prvi igrani film „Čuvar plaže u zimskom periodu“ snimio 1976. godine, i od tada je snimio više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta.

Reditelj je kultnih ostvarenja „Poseban tretman“, „Varljivo leto 68“, „Bure baruta“ i mnogih drugih. Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film „Uprkos magli“, s kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

Povodom nagrade, Paskaljević je izjavio da mu Živojin Pavlović nije bio samo prijatelj, već i uzor.

„Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime“, kazao je Paskaljević.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona.

Festival se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Filmskog centra Srbije.

Ovogodišnje izdanje LIFFE će biti održan u skladu sa merama Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, a projekcije će se održavati i uživo i onlajn.

Autor: N1