У општини Голубац изграђене су три бициклистичке стазе у дужини од 7,7 километара које се поклапају са међународном бициклистичком стазом ЕуроВело 6, а део су пројекта прекограничне сарадње између Србије и Румуније.

Све циклотуристе који желе да возе овом трасом је обрадовала ова вест, као и прилика да посете знаменитости које овај крај Србије може да понуди. Наведена бициклистичко-пешачка стаза води од насеља Винци до Голупца и део је планиране стазе од 7 деоница која је планирана у дужини од 12 километара. Прошле године је завршена стаза од места Радошевци до граничног прелаза код насеља Усије где путници бициклом, али и други, могу трајектом преко Дунава прећи у Румунију.

Туристички тренд је све већа потреба за коришћењем одрживих видова превоза, а развој бициклистичких стаза као и пратећих инфраструктурних капацитета неопходни су у процесу даљег развоја туристичких производа Србије.

Kада ова бициклистичка стаза буде завршена у пуном обиму од 12 километара, биће на располагању свим бициклистима, али и пешацима. Њена траса ће бити од насеља Винци па све до Голупца односно Тврђаве Голубачки град. Цена изградње ове стазе је 391.506,92 евра и треба да буде од великог значаја за промоцију туризма у општини Голубац.

Према неким подацима, овом трасом годишње прође око 15.000 бициклиста, тако да бициклистички туризам у овом крају Србије има велики потенцијал. ЕуроВело 6 руту у Аустрији годишње походи 700.000 туриста, тако да би било добро да неки од њих одпедалирају и до Србије. Све ово би требало да доведе до успостављања организованог цикло-туризма на националном нивоу.

Тако, Дунавски центар за компетенцију планира да у предстојећем периоду оснује регионални бициклистички продукт клуб. Тиме ће кључни актери из области бициклизма из четири суседне земље Хрватске, Србије, Бугарске и Румуније, бити повезани у јединствену мрежу. Ове радње ће повећати ефикасност у процесу побољшања инфраструктурних капацитета бициклистичких стаза Србије и региона.

Извор: даљине.рс

Фото: даљине.рс, Pixabay