Из фабрике у Петровцу на Млави дневно изађе 50.000 хируршких маски које се свакодневно распоређују по Kлиничким центрима и апотекама у Србији. План је да до краја недеље из ове фабрике дневно излази дупло више маски, које су тренутно један од најдефицитарнијих производа на свету.

Галеника фармација је фабрика која производи комплетан санитетски потрошни материјал – компресе, газе, завоје, дезифицијенсе, а сада и хируршке маске, које су упркос минималној ранијој производњи у тој фабрици, сада постале „производ број један“.

„Поред хируршких маски, које су медицинско средство регистровано при Агенцији за лекове, радимо и капе и каљаче. После разговора са премијерком Србије Аном Брнабић, добили смо решење од Агенције за лекове да на нашим машинама радимо маске, искључиво због новонастале ситуације. Радимо у комуникацији са Привредном комором Србије, Министарством здравља, Владом Србије и Републичким фондом за здравствено осигурање“, прича Бизнис директорка Галеника фармације Љиљана Топић.

Kако који комад произведу, аутоматски се расподељује по четири највећа клиничка центра у Србији – Kлинички центар Kрагујевац, Kлинички центар Србије, Kлинички центар Нови Сад и Kлинички центар Ниш. Kако истичу, да могу милионе маски да направе дневно, толико би било и продато. Радници у производњи, као и возачи раде у три смене, 24 часа дневно.

Средства за дезинфекцију су тренутно најдефицитарнија на тржишту, а ова фабрика је обезбедила велике капацитете и за производњу средстава те врсте.

Пакује се у дозама од 100 милилитара, литар и пет литара, где су у обавези да их дају сваком здравственом раднику да има лично уз себе.

Сигурно је да неће доћи до пада квалитета науштрб брзине или ефикасности, чему сведочи и то што рецимо Апотекарска установа Београд, као највећа од свих апотекарских установа, није имала ниједну рекламацију.

С обзиром на веома хитну ситуацију, све друге токове производње свели су на минимум. Иако би извоз, чак и само у региону, био пословни потез деценије, с обзиром на несташицу овог производа у свакој земљи, ниједна маска из ове фабрике није отишла ван Србије.

Прецизније, тренутно се из ове фабрике апсолутно ништа не извози.

Сарадња са иначе конкурентским кућама је тренутно веома велика. У среду ће бити одржан састанак свих произвођача који су били недавно на састанку у ПKС, а која помаже у снабдевању сировинама, с обзиром на то да постоје потешкоће на светском тржишту.

„Ако рецимо Галеника фармација може у нечему да помогне конкурентској кући, то се ради и исто тако се очекује од друге куће, да ли у сировини или рецимо возни парк, да преусмере на нас и да са нашим возачима развозе робу. Што се тиче сировина, сви имају јединствен проблем, а Влада је одмах реаговала. Овде је све сарадња“, истиче Топић.

Сви капацитети фабрике практично „преко ноћи“ преусмерени су на неколико производа које су до сада имали само као допуну портфолију. Машине које нису имале ту намену су ставили у функцију да производе маске, а сада дежурају над њима 24 сата.

У свакој смени имају по једног инжењера и техничара који прате шта се дешава, и свакодневно покушавају да повећају капацитете. Још једна линија производње је у завршној фази монтаже, а све како би капацитет производње подигли на 100.000 комада маски дневно, што није мали капацитет за нашу земљу.

Возачи раде 24 сата, сви запослени су дежурни 24 сата и дужни су да одговоре сваком позиву и то и раде. Тренутно је 214 радника, међутим сваки дан долазе нови људи. Од понедељка се очекује 50 нових радника. Иако се ту производе медицинска средства, запослени су свих профила, како би успевало све да се постигне. Ради се у три смене, и ноћу се и фактурише и развози, објашњавају из фабрике.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay