Iz fabrike u Petrovcu na Mlavi dnevno izađe 50.000 hirurških maski koje se svakodnevno raspoređuju po Kliničkim centrima i apotekama u Srbiji. Plan je da do kraja nedelje iz ove fabrike dnevno izlazi duplo više maski, koje su trenutno jedan od najdeficitarnijih proizvoda na svetu.

Galenika farmacija je fabrika koja proizvodi kompletan sanitetski potrošni materijal – komprese, gaze, zavoje, dezificijense, a sada i hirurške maske, koje su uprkos minimalnoj ranijoj proizvodnji u toj fabrici, sada postale „proizvod broj jedan“.

„Pored hirurških maski, koje su medicinsko sredstvo registrovano pri Agenciji za lekove, radimo i kape i kaljače. Posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, dobili smo rešenje od Agencije za lekove da na našim mašinama radimo maske, isključivo zbog novonastale situacije. Radimo u komunikaciji sa Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom zdravlja, Vladom Srbije i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje“, priča Biznis direktorka Galenika farmacije Ljiljana Topić.

Kako koji komad proizvedu, automatski se raspodeljuje po četiri najveća klinička centra u Srbiji – Klinički centar Kragujevac, Klinički centar Srbije, Klinički centar Novi Sad i Klinički centar Niš. Kako ističu, da mogu milione maski da naprave dnevno, toliko bi bilo i prodato. Radnici u proizvodnji, kao i vozači rade u tri smene, 24 časa dnevno.

Sredstva za dezinfekciju su trenutno najdeficitarnija na tržištu, a ova fabrika je obezbedila velike kapacitete i za proizvodnju sredstava te vrste.

Pakuje se u dozama od 100 mililitara, litar i pet litara, gde su u obavezi da ih daju svakom zdravstvenom radniku da ima lično uz sebe.

Sigurno je da neće doći do pada kvaliteta nauštrb brzine ili efikasnosti, čemu svedoči i to što recimo Apotekarska ustanova Beograd, kao najveća od svih apotekarskih ustanova, nije imala nijednu reklamaciju.

S obzirom na veoma hitnu situaciju, sve druge tokove proizvodnje sveli su na minimum. Iako bi izvoz, čak i samo u regionu, bio poslovni potez decenije, s obzirom na nestašicu ovog proizvoda u svakoj zemlji, nijedna maska iz ove fabrike nije otišla van Srbije.

Preciznije, trenutno se iz ove fabrike apsolutno ništa ne izvozi.

Saradnja sa inače konkurentskim kućama je trenutno veoma velika. U sredu će biti održan sastanak svih proizvođača koji su bili nedavno na sastanku u PKS, a koja pomaže u snabdevanju sirovinama, s obzirom na to da postoje poteškoće na svetskom tržištu.

„Ako recimo Galenika farmacija može u nečemu da pomogne konkurentskoj kući, to se radi i isto tako se očekuje od druge kuće, da li u sirovini ili recimo vozni park, da preusmere na nas i da sa našim vozačima razvoze robu. Što se tiče sirovina, svi imaju jedinstven problem, a Vlada je odmah reagovala. Ovde je sve saradnja“, ističe Topić.

Svi kapaciteti fabrike praktično „preko noći“ preusmereni su na nekoliko proizvoda koje su do sada imali samo kao dopunu portfoliju. Mašine koje nisu imale tu namenu su stavili u funkciju da proizvode maske, a sada dežuraju nad njima 24 sata.

U svakoj smeni imaju po jednog inženjera i tehničara koji prate šta se dešava, i svakodnevno pokušavaju da povećaju kapacitete. Još jedna linija proizvodnje je u završnoj fazi montaže, a sve kako bi kapacitet proizvodnje podigli na 100.000 komada maski dnevno, što nije mali kapacitet za našu zemlju.

Vozači rade 24 sata, svi zaposleni su dežurni 24 sata i dužni su da odgovore svakom pozivu i to i rade. Trenutno je 214 radnika, međutim svaki dan dolaze novi ljudi. Od ponedeljka se očekuje 50 novih radnika. Iako se tu proizvode medicinska sredstva, zaposleni su svih profila, kako bi uspevalo sve da se postigne. Radi se u tri smene, i noću se i fakturiše i razvozi, objašnjavaju iz fabrike.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay