У четвртак и петак (5. и 6. марта) филм Срдана Голубовића „Отац“ биће приказан од 20 сати у Великој сали Центра за културу. У петак, након пројекције, публици ће се поклонити редитељ, као и главни протагониста Горан Богдан.

Филм „Отац“ Срдана Голубовић имао је светску премијеру 22. фебруара, у оквиру „Панораме“, на 70. Берлинском филмском фестивалу. Само неколико дана касније, 28. фебруара филм је отворио 48. ФЕСТ.

На Берлиналу је освојио две награде – награду екуменског жирија, који окупља стручна лица еванђелистичке и католичке цркве, додељују се филмовима који сензибилизују гледаоце за духовне, људске и друштвене вредности. Голубовић је 2013. године добио награду Екуменског жирија и за филм „Kругови“, као и Награду публике, која се по 22. пут додељује најбоље оцењеном филму у селекцији „Панорама“.

Нови Голубовићев филм настао је као копродукција Србије, Француске, Немачке, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине, и уз подршку Филмског центра Србије.

„Отац“ је филм о човеку коме су због сиромаштва одузели децу, губитнику, одбаченом и пониженом човеку, који кроз своје путовање, ходајући од свог села на југу Србије до престонице, са краја на крај земље, из протеста, достојанства, жеље да докаже и себи и другима, из очаја – постаје херој.

Филм је заснован на истинитој причи, о чему је Голубовић рекао: „Прочитао сам на неком порталу причу о Ђорђу Јоксимовићу, којем је Центар за социјални рад одузео децу и који је, када се суочио са тим ланцем бирократије и корупције, решио да пешке оде за Београд. Прочитавши то, одмах сам се сетио филма Париз, Тексас и филмичности коју то путовање пешке има у себи. Ђорђе је већ у том тренутку био испред Министарства за рад и ја сам отишао да разговарам са њим. Дружили смо се неколико дана, пружио сам му подршку и одлучио да о томе желим да снимим филм. Он није кренуо на то путовање да би показао бунт; он заправо ни сам није сигуран зашто, али вођен неким импулсом он је само кренуо. Било ми је интересантно да правим филм о човеку, који, борећи се са неправдом, не рационално, већ дубоко интуитивно, креће на неко, готово митско путовање“.

Оца Николу у филму тумачи Горан Богдан, док су улоге деце поверене Ајли Шантић и Мухарему Хамзићу, који су први пут на филму, након што су прошли кастинг у коме је учествовало више од 250 деце. Остале улоге тумаче: Борис Исаковић, Нада Шаргин, Милица Јаневски, Вахид Џанковић, Јово Максић, Никола Ракочевић, Милан Марић…

Сценарио за филм потписују Срдан Голубовић и Огњен Свиличић, директор фотографије је Александар Илић. Музику за филм је компоновао Марио Шнајдер.

Куриозитет овог филма је што је првобитно улога оца Николе била намењена Небојши Глоговцу.

Иначе, Голубовићу је ово четврто филмско остварење. Рођен је 1972. године у Београду. Његов први дугометражни играни филм „Апсолутних сто“ (2001) приказан је у Торонту, Сан Себастијану, Пусану, Ротердаму и освојио је велики број међународних и домаћих награда. Голубовићев други дугометражни играни филм „Kлопка“ (2007) је имао светску премијеру на Берлиналу (секција „Форум“), а приказан је и на фестивалима у Торонту и Kарловим Варима. Филм је освојио је 22 међународне награде на преко 50 фестивала на којима је учествовао, а имао је и успешну биоскопску дистрибуцију широм света.

„Kлопка“ је 2008. била у ужем избору за Оскара за најбољи страни филм. Голубовићев трећи филм „Kругови“ (2013) приказан је на Санденсу, где је освојио Специјалну награду жирија, као и на фестивалу у Берлину (селекција „Форум“), где је добио награду Екуменског жирија. „Kругови“ су учествовали на преко 80 фестивала и освојили су 32 међународне награде. Срдан Голубовић је професор филмске режије на Факултету драмских уметности у Београду.

Карте за пројекцију филма, по цени од 250 динара, могу се купити на билетарници ЦЗК Пожаревац, од 9 до 12х и од 15 до 20 сати.

Аутор: РТВ „Бисер“, Данас