Povratak festivala sa tradicijom bogatom šest decenija „Beogradsko proleće 2022“ je i zvanično najavljen na konferenciji za medije u Klubu Lisabon u Kombank Dvorani. Na istom mestu gde je pre tačno 61 godinu i rođen u tadašnjoj Dvorani Doma sindikata, najavljen je početak nove etape u životu prestižnog festivala, zakazan kako i sam naziv slovi za proleće ove godine 29. aprila.

Foto: Pixabay/schuetz-mediendesign

Kako su najavili organizatori, na muzičkom festivalu u „novom ruhu“ biće izvedeno 18 novih kompozicija koje će se takmičiti u kategorijama najbolja kompozicija, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolja interpretacija. Javni konkurs se objavljuje za nove kompozicije zabavne i pop muzike, koje nisu javno izvedene pre Festivala, i nisu ranije promovisane, a što podrazumeva: Internet i sve platforme na njemu, diskografske kuće, radio i tv stanice, festivali, javna izvođenja u bilo kom obliku i koje će biti prvi put uživo izvedene na Festivalu, uz Revijski orkestar RTS-a. Tekstovi kompozicija, prijavljenih na konkurs, moraju biti na srpskom jeziku, bez obzira na dijalekat i narečja. Trajanje kompozicije ne može biti duže od četiri minuta.
Naime, nakon što je prava za festival i brend, Kombank Dvorana otkupila od Udruženja Jazz, zabavne i rok muzike Srbije, čuveni festival će nastaviti da živi u koorganizaciji Radio Televizije Srbije, Color Press Group i Kombank Dvorane.