Evropska fudbalska unija (Uefa) odlučila je da odloži Evro 2020. za godinu dana, odnosno da se ono održi leta 2021. godine.

Na video-konferenciji Uefe odlučeno je da se Evropsko prvenstvo u fudbalu odloži za 2021. godinu.

„Ova odluka će doprineti da nacionalni šampionati, koji su trenutno zaustavljeni, budu privedeni kraju na vreme. Sva takmičenja pod okriljem Uefe, uključujući i prijateljske duele, stavljena su na čekanje. Plej-of mečevi i prijateljski dueli zakazani za kraj marta, biće odigrani početkom juna, nakon nove procene situacije. Formirana je Radna grupa koja će imati zadatak da nađe rešenja za završetak sezone i sve ostale posledice koje su nastale današnjom odlukom“, navodi se u obrazloženju odluke.

Ova odluka znači da će se nacionlna prvenstva i takmičenja u evro kupovima nastaviti i igrati tokom leta. Tako je finale Lige šampiona planirano za 27. jun, dok će se finalni meč Lige Evrope igrati tri dana ranije, 24. jun.

Na današnjem sastanku 55 čelnika UEFA, obavljenim „sa distance“ zbog pandemije korona virusa, formirane su i dve radne grupe – jedna za kalendar takmičnjea, i druga koja će se baviti finansijskim aspektom odlaganja i brojnih pomeranja u organizaciji.

 

Izvor: RTS