Evropska komisija (EK) objavila je da je danas usvojila odluku kojom se priznaju kovid sertifikati izdati u Srbiji i kojom oni postaju ekvivalent EU digitalnom kovid sertifikatu, saopštavaju iz Vlade Srbije.

Foto: RTV Biser

Ova odluka stupiće na snagu 16. novembra, saopštila je Evropska komisija, navodeći da će Srbija sada biti povezana sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata i da će njeni sertifikati biti priznati pod istim uslovima kao i oni izdati u članicama Unije.
Komisija je, kako je navedeno, izvršila tehnička ispitivanja, koja su pokazala da su sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv COVID-19 koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom „Digitalni zeleni sertifikat“ i da je omogućena verifikacija autentičnosti, validnosti i integriteta sertifikata i sadrže potrebne podatke.
Istovremeno, Srbija je prihvatila EU kovid sertifikat za putovanje iz EU u našu zemlju.
U Briselu naglašavaju da je ovo još jedan dokaz nastavka napora u cilju jačanja poverenja putnika i bezbednog putovanja unutra i van Evropske unije.
Kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo da radimo zajedno na bezbednom otvaranju, poručio je komesar za proširenje EU Oliver Varheji.
Odluka o priznavanju kovid sertifikata od strane EU do sada je usvojena za 49 zemalja, od čega 22 van EU.
Uz Srbiju, iz regiona Zapadnog Balkana, EU priznaje i sertifikate izdate u Albaniji i Severnoj Makedoniji.