Epidemija koronavirusa dodatno otežava život osoba s invaliditetom, koje su inače jedna od najugroženijih kategorija stanovnika. Zato iz njihove Nacionalne organizacije apeluje da i oni, poput starijih od 65 godina, budu obuhvaćeni svim merama koje Vlada preduzima za zaštitu najugroženijih stanovnika.

Česte respiratorne infekcije su jedna od posledica invalidnosti koja može biti fatalna. Ovih dana bojazan osoba s invaliditetom je veća i više nego ikad potrebna im je podrška. Javljaju se i mole da bar jedan od njihovih roditelja bude oslobođen radne obaveze.

Česte respiratorne infekcije su jedna od posledica invalidnosti koja može biti fatalna. Ovih dana bojazan osoba s invaliditetom je veća i više nego ikad potrebna im je podrška. Javljaju se i mole da bar jedan od njihovih roditelja bude oslobođen radne obaveze.

„Ono što je važno to je da i oni koji se o njima staraju pomažu u uslovima vanrednog stanja budu oslobođeni radne obaveze, ne samo roditelji koji imaju osobu s invalidtitetom mlađu od 12 godina. Dakle predložićemo da ne bude ograničenje s godinama jer u ovim okolnostima neophodno je da uvek neko bude u porodici koji će pomagati osobi s invaliditetom“, kaže Ivanka Jovanović iz nacionalne organizacije osoba s invaliditetom.

Iz te organizacije apeluju da se ne prekida rad ni personalnih asistenata i ličnih pratilaca kao ni usluge stanovanja uz podršku.

Personalni asistenti često rade dvokratno i dolaze u domove svojih klorisnika kako bi im pomogli da se pripreme za spavanje, a to znaci da bi bio potreban dolazak nakon osam časova uveče.

„Predložićemo da dobiju dozvole za kretanje kao i ostali zaposleni u trećoj smeni“, rekla je Jovanovićeva.

Od medija očekuju da sajtovi i obaveštenja budu prilagođeni slepim i gluvim osobama. Resorno ministarstvo otvorilo je Vajber grupu kao direktan kanal komunikacije, i svakodnevno razmenjuje informacije sa udruženjima i savezima osoba s invaliditetom.

„Neophodno je da ostanu u svojim domovima i to je jedini i pravi lek da se zaštite od koronavirusa.  Ono što očekujemo to je da svi oni koji imaju izvesnu potrebnu za snabdevanjem za lekovima da se jave onim centrima koje su jedinice lokalne samouprave odredile za pomoć tim osobama“, kaže Nenad Nerić iz Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Sve ustanove socijalne zaštite preduzele su neophodne mere da zašite korisnike. Posete su zabranjene i za sada niko od njih nije ugrožen. Borcima, ratnim vojnim invalidima i civilnim invilidima rata danas su isplaćene naknade za februar. Iz Ministarstva im poručuju da ne brinu i da će im sve prinadležnosti stizati na vreme.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay