Епидемија коронавируса додатно отежава живот особа с инвалидитетом, које су иначе једна од најугроженијих категорија становника. Зато из њихове Националне организације апелује да и они, попут старијих од 65 година, буду обухваћени свим мерама које Влада предузима за заштиту најугроженијих становника.

Честе респираторне инфекције су једна од последица инвалидности која може бити фатална. Ових дана бојазан особа с инвалидитетом је већа и више него икад потребна им је подршка. Јављају се и моле да бар један од њихових родитеља буде ослобођен радне обавезе.

Честе респираторне инфекције су једна од последица инвалидности која може бити фатална. Ових дана бојазан особа с инвалидитетом је већа и више него икад потребна им је подршка. Јављају се и моле да бар један од њихових родитеља буде ослобођен радне обавезе.

„Оно што је важно то је да и они који се о њима старају помажу у условима ванредног стања буду ослобођени радне обавезе, не само родитељи који имају особу с инвалидтитетом млађу од 12 година. Дакле предложићемо да не буде ограничење с годинама јер у овим околностима неопходно је да увек неко буде у породици који ће помагати особи с инвалидитетом“, каже Иванка Јовановић из националне организације особа с инвалидитетом.

Из те организације апелују да се не прекида рад ни персоналних асистената и личних пратилаца као ни услуге становања уз подршку.

Персонални асистенти често раде двократно и долазе у домове својих клорисника како би им помогли да се припреме за спавање, а то знаци да би био потребан долазак након осам часова увече.

„Предложићемо да добију дозволе за кретање као и остали запослени у трећој смени“, рекла је Јовановићева.

Од медија очекују да сајтови и обавештења буду прилагођени слепим и глувим особама. Ресорно министарство отворило је Вајбер групу као директан канал комуникације, и свакодневно размењује информације са удружењима и савезима особа с инвалидитетом.

„Неопходно је да остану у својим домовима и то је једини и прави лек да се заштите од коронавируса.  Оно што очекујемо то је да сви они који имају извесну потребну за снабдевањем за лековима да се јаве оним центрима које су јединице локалне самоуправе одредиле за помоћ тим особама“, каже Ненад Нерић из Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Све установе социјалне заштите предузеле су неопходне мере да зашите кориснике. Посете су забрањене и за сада нико од њих није угрожен. Борцима, ратним војним инвалидима и цивилним инвилидима рата данас су исплаћене накнаде за фебруар. Из Министарства им поручују да не брину и да ће им све принадлежности стизати на време.

Извор: РТС

Фото: Pixabay