Džudi Garland (Judy Garland) je rođena kao Frances Ethel Gumm, 10. juna 1922. godine u Grand Rapidsu u Minesoti. Pripadala je anglikanskoj zajednici. Kći bivših izvođača u vodvilju, imala je isti interes za muziku i ples.

Wikipedia

Prvi put je nastupila sa 2,5 godine na Badnje veče 1924. sa sestrama u očevom crkvenom horu. Prelepog glasa, mogla je izraziti više osećaja u samo jednoj pesmi. U izboru najvećih ženskih zvezda svih vremena, ona je na 8. mestu.

Sa samo 13 godina potpisala je ugovor sa studiom MGM. Otpevala je pesmu na rođendanu Clarka Gablea. Kada je Gene Kelly počinjao svoju filmsku karijeru, ona je glumila s njim u njegovom prvom filmu. U devet filmova partner joj je bio Mickey Rooney.

Najpoznatija je po ulozi u mjuziklu koji je prerastao u klasik, Čarobnjak iz Oza. Smatra ju se najvećom zvezdom zlatnog doba holivudskih mjuzikala. Bila je visoka samo 150 centimetara. Smatrala se neprivlačnom.

Na snimanju filma Čarobnjak iz Oza glumcima su davani amfetamini i barbiturati da bi ostali budni.

To će je odvesti u zavisnost iz koje se nikada neće izvući. Udavala se više puta, a njena ćerka je glumica i pevačica Liza Minnelli koju je rodila u braku sa rediteljem Vinsentom Minelijem. Nakon što joj je MGM otkazao ugovor, morala je nekako da se snalazi da bi prehranila porodicu. Obožavatelji iz celog sveta su dupkom punili dvorane kad god bi putovala svetom želeći je čuti kako peva.

Bila je i gay ikona i snažno se borila za prava homoseksualaca. Kada je umrla u Londonu sa samo 47 godina, nedelju dana posle izbio je obračun u kafiću Stonewall Inn u njujorškoj četvrti Greenwich Village, poznat kao Stonewallska pobuna, kada su se homoseksualci suprotstavili policajcima, a što se smatra jednim od najvažnijih događaja u borbi za prava homoseksualaca.

Umrla je 22. juna 1969. godine u Londonu.