Predavanja bi bila na Trećem kanalu i Planeti. Preventivno zatvorene tri škole. Mogućnost uvođenja nastave na daljinu potvrdila premijerka Ana Brnabić.

Škole u Srbiji se za sada ne zatvaraju, ali Vlada Srbije planira da, ukoliko do toga dođe, uvede onlajn nastavu. Za to je pripremljen i precizan plan. Kako „Novosti“ saznaju, učenici će lekcije pratiti na programima Radio-televiziji Srbije.

Kako saznaju Novosti, postignut je dogovor da se jedna škola pretvori u multistudio, odakle će snimati časove. Program za osnovnu školu bi se emitovao preko Trećeg kanala RTS i RTS Planete, dok bi se materijal za srednje škole i gimnazije emitovao samo preko RTS Planeta. Ministarstvo prosvete obezbediće, u tom slučaju, video-sadržaje, a nastavnici će moći dodatna predavanja da organizuju putem „Jutjuba“, „Vajbera“ i drugih platformi, kao i uz pomoć digitalnih udžbenika.

Da se radi na pripremi onlajn nastave, potvrdila je u petak i premijerka Ana Brnabić, koja je navela da je razgovarala sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem o mogućnosti učenja od kuće.

„Pokrenuta je priprema, kako bi se omogućila nastava od kuće. Održan je sastanak sa RTS o tome da se određena nastava odvija i na kanalima RTS, kao i da se deo nastave odvija putem digitalnih udžbenika“, rekla je ona.

Inače, državni zvaničnici u petak su na ovu temu održali niz sastanaka sa stručnjacima i zaključak je bio da škole ne treba zatvarati. Brnabićeva je rekla da bi to bilo kontraproduktivno, jer niko ne može garantovati da će deca biti kod kuće i da se neće okupljati na nekim drugim mestima. Ona je, međutim, dodala da će se o svemu konsultovati sa stručnjacima i apelovala je na roditelje i zaposlene u prosveti da se oslone na stručna mišljenja.

 

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će podneti ostavku u Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19 Vlade Srbije u slučaju da se mere protiv širenje koronavirusa ne poštuju, odnosno ako se škole u Srbiji zatvore, na primer, na dve nedelje. On je rekao da je njegov stav da obrazovne institucije treba zatvoriti do kraja školske godine.

Kon je dodao da je mera za koju se on lično zalaže zatvaranje obrazovnih institucija do kraja školske godine, posle čega bi trebalo organizovati letnju školu i nadoknadu nastave.

Premijerka Ana Brnabić saoštila je juče da su stručnjaci doneli odluku da se vrtići, škole i fakulteti za sada ne zatvaraju. Ona je zamolila sve roditelje i nastavnike, kao i direktore škole i sve u obrazovanju, da razumeju i da slušaju stručnjake i dodala da je moguće da će se ova odluka promeniti.

U Srbiji je do jutros u 8 časova registrovan ukupno 41 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu Covid19.rs.

Do 8 časova 14. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 256 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 13.3.2020. godine testirani su uzorci 17 osoba od kojih je 6 pozitivno i 11 negativno na novi koronavirus.

Izvor: Novosti, Nova S, Ministarstvo zdravlja