Предавања би била на Трећем каналу и Планети. Превентивно затворене три школе. Могућност увођења наставе на даљину потврдила премијерка Ана Брнабић.

Школе у Србији се за сада не затварају, али Влада Србије планира да, уколико до тога дође, уведе онлајн наставу. За то је припремљен и прецизан план. Како “Новости” сазнају, ученици ће лекције пратити на програмима Радио-телевизији Србије.

Како сазнају Новости, постигнут је договор да се једна школа претвори у мултистудио, одакле ће снимати часове. Програм за основну школу би се емитовао преко Трећег канала РТС и РТС Планете, док би се материјал за средње школе и гимназије емитовао само преко РТС Планета. Министарство просвете обезбедиће, у том случају, видео-садржаје, а наставници ће моћи додатна предавања да организују путем “Јутјуба”, “Вајбера” и других платформи, као и уз помоћ дигиталних уџбеника.

Да се ради на припреми онлајн наставе, потврдила је у петак и премијерка Ана Брнабић, која је навела да је разговарала са министром просвете Младеном Шарчевићем о могућности учења од куће.

„Покренута је припрема, како би се омогућила настава од куће. Одржан је састанак са РТС о томе да се одређена настава одвија и на каналима РТС, као и да се део наставе одвија путем дигиталних уџбеника“, рекла је она.

Иначе, државни званичници у петак су на ову тему одржали низ састанака са стручњацима и закључак је био да школе не треба затварати. Брнабићева је рекла да би то било контрапродуктивно, јер нико не може гарантовати да ће деца бити код куће и да се неће окупљати на неким другим местима. Она је, међутим, додала да ће се о свему консултовати са стручњацима и апеловала је на родитеље и запослене у просвети да се ослоне на стручна мишљења.

 

Епидемиолог Предраг Kон изјавио је да ће поднети оставку у Kризном штабу за сузбијање ЦОВИД-19 Владе Србије у случају да се мере против ширење коронавируса не поштују, односно ако се школе у Србији затворе, на пример, на две недеље. Он је рекао да је његов став да образовне институције треба затворити до краја школске године.

Kон је додао да је мера за коју се он лично залаже затварање образовних институција до краја школске године, после чега би требало организовати летњу школу и надокнаду наставе.

Премијерка Ана Брнабић саоштила је јуче да су стручњаци донели одлуку да се вртићи, школе и факултети за сада не затварају. Она је замолила све родитеље и наставнике, као и директоре школе и све у образовању, да разумеју и да слушају стручњаке и додала да је могуће да ће се ова одлука променити.

У Србији је до јутрос у 8 часова регистрован укупно 41 потврђен случај заразе коронавирусом, саопштило је Министарство здравља на сајту Цовид19.рс.

До 8 часова 14. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 256 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Од последњег извештаја до 18 часова, 13.3.2020. године тестирани су узорци 17 особа од којих је 6 позитивно и 11 негативно на нови коронавирус.

Извор: Новости, Нова С, Министарство здравља