Druga prolećna škola arheologije – „Arheologija statusa: Od Dunava do Jadrana“, održava se od 1. do 6. aprila 2020. godine u Istraživačkoj stanici Petnica.

Druga Prolećna škola predstavlja nastavak škole Arheološko nasleđe Podunavlja koja se održala u martu 2018. godine u Novom Sadu. Prva škola arheologije pokazala se kao svojevrstan pionirski projekat koji je na jednom mestu okupio mlade stručnjake sa brojnih Univerziteta iz celog regiona. Oni su imali prilike da se upoznaju sa najaktuelnijim temama i perspektivama u istraživanju arheološkog nasleđa Podunavlja. Ovim projektom načinjen je prvi i važan korak u umrežavanju mladih, razmeni znanja i iskustva u celom regionu. Imajući u vidu uspešnost ovog projekta, zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na Drugu prolećnu školu arheologije!

Škola će se baviti problematizovanjem pitanja različitih vrsta društvenog pozicioniranja pojedinaca i grupa na osnovu arheoloških ostataka i saznanja. Arheološko bavljenje statusom stoga će podrazumevati razmatranje različitih aspekata prošlosti sa stanovišta arheologije i njenih subdisciplina (zooarheologije, bioantropologije) i srodnih nauka. Kroz Školu ćemo obrađivati neke od sledećih pitanja: autoritet, moć, uticaj ekonomski kapacitet i društveni položaj status i etnicitet pol, rod i statusni poredak profesija kao socijalna privilegija starosne kategorije i status religija u društvenom pozicioniranju društveni poredak i sahranjivanje reprodukcija i promena socijalne strukture status iz ugla arheološke građe.

Školu organizuje Filozofski fakultet u Novom Sadu, Centar za istraživanje Dunavskog regiona (DAREC), Istraživačka stanica Petnica.

Još informacija o načinu prijave i rasporedu aktivnosti potražite na linku: https://www.facebook.com/520259305008218/posts/1028446620856148/?d=n

Izvor: Nacionalna geografija Srbija