Друга пролећна школа археологије – „Археологија статуса: Од Дунава до Јадрана“, одржава се од 1. до 6. априла 2020. године у Истраживачкој станици Петница.

Друга Пролећна школа представља наставак школе Археолошко наслеђе Подунавља која се одржала у марту 2018. године у Новом Саду. Прва школа археологије показала се као својеврстан пионирски пројекат који је на једном месту окупио младе стручњаке са бројних Универзитета из целог региона. Они су имали прилике да се упознају са најактуелнијим темама и перспективама у истраживању археолошког наслеђа Подунавља. Овим пројектом начињен је први и важан корак у умрежавању младих, размени знања и искуства у целом региону. Имајући у виду успешност овог пројекта, задовољство нам је да вас позовемо на Другу пролећну школу археологије!

Школа ће се бавити проблематизовањем питања различитих врста друштвеног позиционирања појединаца и група на основу археолошких остатака и сазнања. Археолошко бављење статусом стога ће подразумевати разматрање различитих аспеката прошлости са становишта археологије и њених субдисциплина (зооархеологије, биоантропологије) и сродних наука. Kроз Школу ћемо обрађивати неке од следећих питања: ауторитет, моћ, утицај економски капацитет и друштвени положај статус и етницитет пол, род и статусни поредак професија као социјална привилегија старосне категорије и статус религија у друштвеном позиционирању друштвени поредак и сахрањивање репродукција и промена социјалне структуре статус из угла археолошке грађе.

Школу организује Филозофски факултет у Новом Саду, Центар за истраживање Дунавског региона (ДАРЕЦ), Истраживачка станица Петница.

Још информација о начину пријаве и распореду активности потражите на линку: https://www.facebook.com/520259305008218/posts/1028446620856148/?d=n

Izvor: Nacionalna geografija Srbija