Dom zdravlja u Velikom Gradištu dobio je savremeni ultrazvučni aparat sa dve sonde visoke klase, opremljen softverom za radiološke preglede (uključujući abdominalne, vaskularne, meka površisnka tkiva).

1A5A0796

Foto: velikogradiste.rs

Tim povodom kabinet za ultrazvuk obišlo je rukovodostvo opštine, na čelu sa predsednikom Draganom Milićem i predsednikom Skupštine Vladimirom Štrpcem, i saradnicima u pratnji direktorke Doma zdravlja Ljiljane Stevanović.

Aparat, vredan pet miliona dinara, obezbeđen je sredstvima Ministarstva pravde putem javnog konkursa za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivničnog gonjenja.

Predsednik Milić zahvalio je Vladi Republike Srbije i Ministarstvu pravde za nabavku ovog aparata, čime su u Domu zdravlja obezbeđene tehničke mogućnosti, prvenstveno u cilju unapređenja dijagnostike i preventivnih pregleda, ali i u sistemu lečenja na primarnom nivou.

“Još jednom koristim priliku da pohvalim naš dom zdravlja koji je među najboljima, ako ne i najbolji, u Srbiji.“, rekao je Milić, podsetivši i na teške uslove tokom perioda korone kada je Dom zdravlja i renoviran.

On je naveo i da sada svi lekari opšte prakse, preko programa prekogranične saradnje, imaju i male UZ aparate, a Dom zdravlja raspolaže i sa dva nova rentgen aparata kao i kompletnim voznim parkom – sanitetskim vozilima. Takođe, odobren je još jedan projekat prekogranične saradnje preko koga će biti nabavljen i mamograf.

To je potvrdila i direktorka Stevanović, rekavši da je dobijen ekspertski UZ aparat na kojem novi specijalista radiologije može kvalitetno da radi, budući da je prethodni bio star 12 godina.

Direktorka je napomenula i da su u nedelju, na novom aparatu, za žene rađeni preventivni pregledi dojke, organizovani od Ministarstva zdravlja i Republipkog fonda za zdravstveno osiguranje, dok je za muškarce rađen test tumor markera za prostatu.

Kako je najavila, sledeće nedelje na redu je ultrazvučni pregled štitne žlezde i ovom prilikom pozvala građane da se odazovu u što većem broju.