Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve proglasio je za svete, na majskom zasedanju, decu mučenike jastrebarske i sisačke, koji će se ubuduće praznovati 13. jula. Svoje mesto u kalendaru našli su i sveti mučenici zvorničko-tuzlanski, sa datumom praznovanja 26. maja, kao i sveti mučenici bački – čije sećanje je 10. januara.

Foto: RTV Biser

Mučenicima prebilovačkim i donjohercegovačkim pribrojani su, kako je saopštila SPC, i „svi ostali mučenici postradali za veru u Hercegovini u vreme Drugog svetskog rata“, koji će se svi zajedno proslavljati pod nazivom sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici 24. jula.

Liku svetih pribrojani su i sveti Danilo, episkop karlovački i plaščanski, sa datumom praznovanja 27. januara, kao i sveti Irinej (Ćirić), episkop bački, sa datumom praznovanja 24. marta. Zaslugom episkopa Irineja iz mađarskog logora Šarvara spaseno je i razmešteno po Bačkoj eparhiji oko 2.800 dece i 180 majki sa odojčadima, a u Novom Sadu je osnovana Eparhijska dečja bolnica za lečenje mališana koji su u ovom logoru oboleli od tuberkuloze. Kasnije je poradio na spasavanju odraslih. U SPC je prvi počeo naučno da obrađuje probleme iz Staroga zaveta.

Svoje mesto u kalendaru naći će ubuduće i 73 sveštenomučenika gornjokarlovačka, koji će se praznovati kad i sveti sveštenomučenik Sava gornjokarlovački, 4. jula; zatim sveti sveštenomučenik Nedeljko Rakovički (Streličić), sa datumom praznovanja 8 maja; sveti sveštenomučenik Miloš (Bilbija) Grkovačko-crnoluški, sa datumom praznovanja 28. jula; sveti sveštenomučenici Ilija (Budimir), Risto (Ćatić), Kosta (Stanišić) i ostali livanjski mučenici, čiji datum praznovanja će uskoro biti utvrđen i saopšten. Obeležavaće se i sveti prepodobnomučenici medljanski iguman Serafim, monah Avakum i monah Mardarije, sa datumom praznovanja 28. septembra. Izmenjen je datum praznovanja mučenika dabrobosanskih: umesto 28. juna, njihov spomen će se ubuduće obeležavati 5. jula. Određen je i datum praznovanja svetih sveštenomučenika žitomislićkih – 13. jun.