Бесплатни Дани опере под слоганом „Победа која значи„ одржавају се у Задужбини „Илије М. Kоларца“ од четвртка, 23. до недеље, 26. јануара 2020.

Овај празник љубитеља опере је међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић“, иза кога стоји организација Kултурни елемент и донео је награде Јелени Јевтић (1.р.СМШ) и Кристини Милосављевић (4.р.СМШ), ученицама Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца. Обе су добиле по другу награду, а заслужна за њихов успех је проф. Марта Благојевић. Клавирска пратња проф. Војислав Перућица. Оне су наступале у категорији Прва и Друга, у петак, 24. јануара. Жири који је оцењивао ове категорије, чине професори и истакнути оперски уметници из Хрватске, Словеније и Србије: Сања Ерцег Врекало, Јерица Рудолф и Kатарина Симоновић Иванковић.

Јелена Јевтић

Кристина Милосављевић

Повод за овај празник љубитеља опере је Међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић“ са правом важи за једно од највећих и најзначајнијих оперских такмичења у земљи и шире, а ове године се одржава седамнаести пут по реду. Ово такмичење је због свог реномеа познато у региону и шире и због тога не чуди да ће се на овогодишњем такмичењу београдској публици представити више од 100 младих соло певача из десетак земаља (Немачка, Србија, Грчка, Хрватска, Турска и др).

Главна награда, за коју ће се борити учесници, престижни је солистички концерт са оркестром на великој сцени Kоларчеве задужбине, али и финансијска награда. Поред тога, организатори су припремили још изненађења, као и најзначајнији обим награда.

Последњег дана у недељу, у великој сали Kоларчеве задужбине публика ће бити у прилици да испрати велико финале такмичења и проглашење победника.

Жири за старије категорије, представљају изузетни уметници, који непрестано развијају своје оперске каријере. Међу њима су: Марија Темеши (Мађарска), Драгана Радаковић (Србија), Пиа Бродник (Словенија), Берислав Јерковић (Хрватска) и Жељка Милановић (Србија).

Све док трају Дани опере на Kоларцу, улаз је слободан.