Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да Србија сутра очекује додатну испоруку два милиона и девесто хиљада маски из Kине. Kаже да ће од тог броја два и по милиона бити усмерено ка апотекама. Истиче да је у продавницама приметно поскупљење одређене робе, а да је лимун поскупео чак 40 одсто.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће испорука маски из Kине стабилизовати стање по питању потражње уз број маски из домаће производње. Истиче да су максе дефицитиран производ и да цена од 120 не би могла да буде обезбеђена да маске које су сада на тржишту нису купљене из средстава Републичког фонда за здравствено осигурање.

Напомиње да су маске на почетку кризе у Сједињеним Америчким Државама коштале 60 центи, а да сада цена достиже седам долара.

“У Турској је забрањен извоз маски. Не можете купити маску у Турској. Нигде у региону нема довољан број маски. У том погледу смо у бољој ситуацији. Није за утеху, али чинимо све да опреме буде у довољним количинама”, каже Љајић.

Додаје да на тржишту има и јефтинијих маски из домаће производње, да је реч о памучним маскама које могу да се перу, али да о тим маскама струка има различита мишљења.

“Стручњаци из Загреба тврде да оне не штите довољно, адок неки кажу да су боље од маски за једнократну употребу”, додаје Љајић.

Инспекција реаговала 27 пута

Љајић истиче да је због злоупотреба у продаји инспекција реаговала 27 пута. Подсећа да су марже ограничене на период од пре 5. марта и да казне за правна лица иду и до два милиона динара.

Напомиње да инспекција од четвртка креће у проверу како се продају маске и заштитна опрема по Србији. Истиче да недостаје инспектора и да је чак и у редовним условима потребно више људи.

“Сада користимо оно што имамо. Људи раде даноноћно. Реагујемо и на анонимне и све друге пријаве. Трудимо се да исправимо неправилности”, истиче Љајић.

Покреће се производња алкохола

Kада су у питању средства за хигијену Љајић истиче да је та средства тешко купити и у осталим земљама. Нада се да ће у наредним данима бити покренута производња како би се покренуло тржиште.

“Гледаћемо да и кроз увоз и домаћу производњу буде довољно средстава. Свуда у свету је дефицит истих производа”, каже Љајић.

Љајић додаје да је у Србији мање празних рафова него у другим земљама.

“Никада није било празних продавница. Поједини рафови јесу били празни, са брашном на пример, јер су људи бесомучно куповали. Али тако је свуда у свету. Магацини су, можете да пођете са мном и уверите се и сами, препуни. Постоји проблем са паковањем брашна од 1 кг. Паковања од 5кг и 25кг имате колико хоћете. Јуче смо имали повећању тражњу за дечјом храном, шећером и соли”, каже Љајић.

Додаје и да је стигао квасац и да очекује да ће до недеље и најмање продавнице имати ову робу.

Извор: Н1