Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak, i doba godine kada počinje zima. U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

wikipedia

Mitrovdan je nepokretni praznik, i uvek se slavi 8. novembra po gregorijanskom kalendaru.

Mitrovdan je posvećen antičkom komandantu Soluna iz trećeg veka, koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

Solunski hrišćani Dimitrija su tajno sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom grada Soluna.

Po predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Ovaj dan je poznat i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevudanu sledeće godine. Mitrovdanak, hajdučki rastanak; Đurđevdanak, hajdučki sastanak.

Ako pada sneg na Mitrovdan, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju, ako je oblačno čeka nas topla zima. Ako je vedro, po narodnom verovanju, zima pred nama je oštra.