Данас се у свету и Србији обележава међународни дан волонтера. У Пожаревцу према неким проценама има око 300 активних волонтера, од којих највећи део, њих око 150 активних преко целе године има у Црвеном крсту Пожаревац, који је уједно и најбројнија волонтерска организација.

Овај дан се обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере.

Волонтери Црвеног крста Пожаревац обележили су данас свој дан акцијом у центру града у оквиру које су грађанима делили флајере на којима су представљене активности у оквиру којих су они ангажовани током целе године.

Црвени крст Србије укључује у свој рад око 60.000 волонтера, од тог броја је 20 одсто старијих, 20 одсто средњих година и радно способно, а 60 одсто чине млади волонтери, наводи се у саопштењу те организације.

Циљ медјунарадног дана волонере је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге. Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју зај Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.

Мотиви за волонтерски рад израз су високе свести и спремности да се одговори на потребе других и унапреди живот у својој заједници. Поред сазнања да чине нешто за „праву ствар“, волонтери су у прилици да добију нова искуства, знања и вештине и да остваре нова пријатељства и контакте, као и да искористе могућност стручног усавршавања и личног напредовања.