У Српској академији наука и уметности, од априла 2017. године,  једном недељно (средом) реализује се Дан отворених врата САНУ. Реч је о активности намењеној ученицима основних и средњих школа, у циљу њиховог упознавања са  Српском академијом наука и уметности, њеним оснивањем, друштвеном улогом и значајем, историјатом зграде и Уметничком збирком, те научницима и уметницима који су у последњих 176 година били њени чланови. Програм обиласка се прилагођава узрасту и специфичним интересовањима сваке групе ученика, а води их Наташа Васић, сарадница САНУ.

Организовани обиласци Српске академије наука и уметности имају вишеструку важност. Упознавање деце и младих са значајем, историјом и улогом Српске академије наука и уметности добар је начин да им се пружи целовитија слика о САНУ, као највишој научној и уметничкој  институцији у Републици Србији. Истовремено, то је добра прилика да основци и средњошколци прошире знање стечено у оквиру просветног система,  повезујући информације о нашим научницима и уметницима и њиховим великим делима са школским градивом.

Током Дана отворених врата САНУ групе од по 25 ученика обилазе: Свечану салу, Архив и Библиотеку САНУ, спомен-собе Бранка Ћопића, Милутина Миланковића и Марка Ристића, Легат Олге Јеврић, Галерију САНУ и Галерију науке и технике САНУ. Обиласци су бесплатни и трају око сат и петнаест минута.

Заинтересовани за овај програм могу се пријавити на мејл: otvorenavrata@sanu.ac.rs.