Konkurs koji je Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“ Golubac raspisala za izlaganje u Galeriji moderne umetnosti za 2023. godinu, trajao je od 10. januara do 10. februara 2023. godine.

Foto: Galerija moderne umetnosti Golubac

Umetnički savet u sastavu: Dragan Despot Đordević, književnik , Bojan Veljković, master primenjeni umetnik i Miloš Đuran, doktorand i saradnik u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na sednici održanoj 15.02.2023. godine, pregledao je 50 prispelih prijava i dao sledeće obrazloženje:

Nakon uvida u dostavljeni konkursni materijal u prijavama, umetnički savet je konstatovao da je većina autora zadovoljila propozicije navedene u konkursu. Najveći broj umetnika koji su konkurisali su stvaraoci mlađe generacije. Takođe, konkurisali su i umetnici koji su već dugi niz godina prisutni na umetničkoj sceni na kojoj su njihove poetike kao takve jasno pozicionirane. Kao vrlo pozitivnu činjenicu savet je konstatovao da su radovi izvedeni u različitim materijalima i izvođačkim tehnikama kao i da prijavljeni autori predstavljaju ne samo likovnu scenu Srbije već i Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sve to, ostavilo je pozitivan utisak na umetnički savet, koji je kao osnovno načelo u rukovođenju prilikom selekcije imao likovnost kao osnovni princip.

Imajući sve to u vidu, savet je izabrao umetnike čiji su se radovi izdvojili autentičnošću i snagom izraza

Savet je preporučio da se realizuje 14 izložbi sledećih autora i projekata :

1.Bojan Novaković
2.Marko Burlica
3.Anđelija Roglić
4.Predrag Đorđević
5.Marija Ranković
6.Vladimir Kovač
7.Tijana Sićević
8.Sanja Dević, Anita Milić, Biljana Stanković
9.Violeta Marković
10.Vojislav Pavlović
11.Teodora Stojanović
12.Vladimir Petrović
13.Milica Vesić
14.Dragan Milanović

Savet se odlučio i za deset autora koji će, ukoliko neki od autora u redovnim terminima odustane, ili galerija omogući dodatne termine, izlagati:

15. Andrea Aleksić
16.Marija Poljak
17.Valentin Varga
18.Nada Starčević
19.Aleksandra Pavlović
20.Mile Albijanić
21.Teo Herceg
22.Irena Dimitrijević Rabovjanić
23.Aleksandra Kokotović
24.Jovan Jona Pavlović