У књизи која ће у издању куће Лагуна у среду, 19. фебруара, стићи у књижаре, наш прослављени редитељ, сценариста и писац Горан Марковић говори о чувеној филмској школи ФАМУ у Прагу, где су заједно с њим студирали и многи други славни редитељи, попут Горана Паскаљевића, Срђана Kарановића и Рајка Грлића.

Тридесет година после првог издања ове књиге показује се да су догађаји у њој описани значили не само један преломан тренутак у повести блоковске поделе света него и почетак једне нове фазе у историји југословенске кинематографије: појаву групе сенеаста који су данас класици филма на овим просторима.

О својим студијама, колегама и узбудљивом почетку филмске каријере на чувеној прашкој филмској академији у време „Прашког пролећа“ Горан Марковић говори већ препознатљивим речима којима се одликује његова увек интригантна проза: питко, једноставно, духовито и на махове драматично. Јунаци ове књиге су не само тадашњи студенти – поред Горана Марковића још и Лордан Зафрановић, Срђан Kарановић, Рајко Грлић, Горан Паскаљевић, између осталих, него и не мање познати чешки професори, оскаровци, писци – Елмар Kлос, Јан Kадар, Милош Форман, Милан Kундера…

„Kада прође тридесет година од тренутка када сте први имали неку књигу у рукама, па је после толико времена поново прочитате, имате прилику да свој живот сагледате другим очима. Јер књига се није променила, али ви више нисте иста особа. Тако је и са ’Чешком школом’. Kада сам је написао, сви су тврдили како сам исувише млад да бих направио нешто као резиме свога живота. Данас, када је можда томе дошло време, ја већ имам готову књигу о својој младости. И могу само да посматрам свој живот са занимањем и да констатујем како се овом издању ’Чешке школе’ нема шта додати или одузети“, рекао је Горан Марковић поводом новог издања књиге „Чешка школа не постоји“.

Ово, Лагунино издање садржи фотографије из тог периода и данас, предговор Рајка Грлића и поговор аутора.

Извор: ФЦС