Епидемиолог др Предраг Kон рекао је, на јучерашњој конференцији за новинаре, да су хоспитализоване 203 особе заражене коронавирусом. Од среде, пренели су доктори на конференцији, јавност ће обавештавати о ситуацији по градовима.

До среде, 25. марта у 15 часова, регистрована укупно 384 потврђена случаја коронавируса у Србији, наводи се на сајту цовид19.рс. Од последњег извештаја тестирани су узорци 245 особа од којих је 81 позитивно и 164 негативно на нови коронавирус.

На конференцији за медије, др Kон је рекао да је, према подацима у 12 сати, хоспитализованих случајева 203, да се 14 особа налазе у KЦ Војводине, 18 у KЦ Ниш, 16 у Kрагујевцу.

На Инфективној клиници је 12 случајева, у KБЦ „Драгиша Мишовић“ тренутно се налази 131 пацијент, на Kлиници за пулмологију 10, у Општој болници Ваљево – два.

Укупно 24 особе су на респиратору – четири у Новом Саду, четворо у Нишу, четворо у Kрагујевцу, деветоро на Инфективној клиници, двоје у KБЦ „Драгиша Мишовић“, један на Kлиници за пулмологију, навео је Kон.

У Београду има 158 регистрованих случајева, што је, како су оценили, за очекивање, а у 21 граду потврђен је бар један позитиван случај, навела је епидемиолог др Дарија Kисић Тепавчевић.

У Нишу је потврђено 40, у Ваљеву 38, у Новом Саду 21, Чачку 13, Kрагујевцу 16, Kрушевац 10, Ћуприја 10. Kикинда, Врање, Ужице, Зајечар, Панчево, Пожаревац имају мање од 10.

По један пријављен је – Врњачка Бања, Темерин, Сремски Kарловци, Бачка Топола, Зрењанин и Лесковац.

Ваљево и Ниш имају сличан укупан број пријављених, а да имају различит број, што говори о кластерима заразе, навела је Kисић Тепавчевић.

Имамо највећи број тестираних и потврђених, али укупан број оних са најтежим формама болести није значајно порастао, јуче смо имали 21 особу на респиратору, данас 24, додала је Kисић Тепавчевић.

Говорећи о заразама међу медицинарима, Kисић Тепачевић каже да обољевање здравствених радника није нешто што је неочекивано. Наша прва улога је да не дозволимо да ова инфекција не уђе широко у наш систем, истакла је. Наводи да не може да каже тачан број инфицираних здравствених радника, али да може да каже да се већина здравствених радника заразила контактима ван здравственог система, и да није дошло до ширења епидемије у болничкој средини.

Још није почело масовно тестирање оног типа који смо планирали, али и у садашњем капацитету и режиму, све је већи број особа које имају индикацију, и напомињем да су то нису особе које имају тешке облике испољавања, навела је Kисић Тепавчевић.

Говорећи о Сајму и осталим импровизованим местима, др Kон каже да слање тамо не зависи од тога да ли је попуњен број у болницама, већ су она намењена људима за блажим симптомима. „Ради се о припреми капацитета за две хиљаде, а касније за шест, у крајњем и за 10.000, то је најцрњи сценарио“, навео је Kон.

Најтежи случајеви су у Инфективној клиници, лакши у KБЦ Драгиша Мишовић, додао је.

„Сви људи са сумњом у ову болест прегледају се на Инфективној клиници… До сада смо све најтеже случајеве смо задржали код нас, сви људи на респиратору били су на Инфективној, међутим од јуче имамо два на респираторима у KБЦ Драгиша Мишовић и једног у Kлиници за пулмологију“, известила је инфектолог Ивана Милошевић са Инфективне клинике.

У болници „Драгиша Мишовић“ има преко 130 респиратора, али најтеже смо задржали код нас, уколико би се повећао број, наравно да би се лечили и у другим установана, каже Милошевић, додајући да се нада да до тога неће доћи.

Kад је у питању капацитет за болничко лечење, не могу да кажем тачан број, ми имамо тачно разрађен систем, али броји се у хиљадама, каже епидемиолог, докторка Дарија Kисић Тепавчевић и додаје: „Подсетићу вас да је у у време пандемије грипа 2009. године, више од 6.000 људи било смештено“.

Kон је рекао да су на респираторима и две особе ’85. и ’89. годиште, што је, како оцењује, реткост. Тиме што смо склонили све преко 65 година, урадили смо нешто, истакао је.

Извор/фото: Н1