„Za one povratnike iz inostranstva koji prekrše meru samoizolacije i kreću se suprotno merama, Ministarstvo pravde je obezbedilo tri objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu koji će služiti za smeštaj lica do daljeg. Ukoliko ih u kontroli uhvatimo, oni će biti u ovim objektima. Ako takvo lice zarazi druga lica i naruši im zdravlje može mu se izreći kazna od jedne od osam godina, ako zarazi lice i dođe do smrti, onda je kazna od dve do 12 godina zatvora“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Od sutra otvaramo karantin u Moroviću sa 500 ležajeva, neka lica koja prelaze granicu i ulaze u Srbiju a nemju boravište ovde ili ne mogu da dokažu da ga imaju, oni će biti upućeni u kamp u Moroviću. Nije tužakanje, ovo je od ključne važnosti da usporimo širenje virusa, da pritisak na zdravstvene ustanove bude što manji“, rekla je premijerka.

Ona je rekla da je problem što ljudi iz inostranstva, i pored svih apela da ostanu u svojim zemljama, te apele nisu uslišili.

„Teško je kontrolisati njihovo kretanje i moraju u karantin, apeli nisu uslišeni, imamo gužvu na granicama, kolone, od 14. marta do 8 časova danas, 65.142 se vratilo u Srbiju iz inostranstva. Neočekivan broj, to će ostati poseban bezbednosni izazov“, navodi premijerka.

Onda dodaje da imaju konkretne podatke da se u Srbiju, u poslednjih 48 sati, vraćaju i naši građani iz inostranstva kojima je potvrđeno da su zaraženi.

„Oni lekovima snižavaju temperaturu, dolaze ovde i mi ih direktno stavljamo ili u samoizolaciju ili ih hospitalizujemo. To je još jedan izazov i zbog toga smo odlučili da dodatno pooštrimo mere i sankcije da zaštitimo populaciju u Srbiji. Svako zna bar jednu osobu koja ne poštuje mere karantina, ali imamo i one koji se vraćaju i odgovorni su, patriotski je bilo ostati u zemljama, jer ne bi opteretili naš zdravstveni sistem. Tamo se zdravstvena zaštita plaća, a kod nas je besplatna i to nas opterećuje, jer moramo da zaštitimo sistem i radnike. Naši fudbaleri imaju ugovore milionske i vraćaju se i nisu u samoizolaciji“, rekla je.

Brnabić poručuje da se naši stručnjaci slažu da je od juče kod nas počeo trend ubrzavanja i da su dani pred nama izuzetno važni.

„Drago mi je jer smo uveli oštrije mere da sačuvamo penzionere i starije sugrađane. Sutra je završetak dve nedelje, borba se nastavlja i mi ovde u Vladi i predsednik Srbije i naš tim se pripremamo još adekvatnije i bolje za dane pred nama. Danas je stupila na snagu potpuna zabrana kretanja za starije od 65 i 70 godina i zaista, danas je njima naša podrška od ključnog značaja. Da im se zahvalim što su poštovali odluiku i poštuju je, disciplina je na zavidnom nivou. Hvala i ostalima jer je manja gužva, konačno smo shvatili da smo svi na istom zadatku, razumem da starijima ovo nije lako, da su mere izuzetno neprijatne i hvala im jer su pokazali veliko poštovanje prema državi“, rekla je ona.

Kaže da penzionere brine kako će moći da podignu penzije i dodaje da je Aleksandar Vučić dao nalog da se nađe način da se na siguran način omogući, da svi koji žele, u kešu dobiju na kućnu adresu penziju.

Poručuje da je nakon Vučićevog obraćanja predsedniku Kine pokazano ogromno interesovanje Kineta da upute finansijsku i pomoć u opremi Srbiji.

Izvor: N1