У просторијама Градског одбора Демократске странке Пожаревац, одржана је конференција за медије уједињене Демократске странке.

Дејан Савић

Према речима Дејана Савића, председника ДС-а у Пожаревцу, Демократска и све странке које чине Савез за Србију, планирају да бојкотују наредне изборе.
“То није само одлука да не изађемо на изборе и не учествујемо као политички актери, већ ће то бити активна политика бојкота ових избора. Много је разлога, а основни су притисци са којима се суочавају наши суграђани, неслободни медији и неуређене правне регулативе по питању изборних процедура. Знамо све о протестима у неким другим, ближим и даљим земљама, али ниста не знамо о протестима који се дешавају испред јавног сервиса. То је довољан показатељ како функционише укупна медијска сцена и на који начин ће функционисати предизборна кампања. Циљ је да се следеће године тим бојкотом као средством, изборимо за неке наредне изборе који ће ускоро доћи, у далеко слободнијој атмосфери, где ћемо моћи да изложимо своје идеје”, изјавио је Савић.
Председник ГрО Социјалдемократске странке Пожаревац, Љубиша Стокић сматра да нису у прилици да на равноправан начин учествују у изборној утакмици и зато су се одлучили за бојкот.
“Без слободних медија нема слободних избора. Слободни избори зависе од владајуће партије, ми се боримо, али они су обесмислили нашу борбу, јер шта год да кажемо пред медијима, то се не чује. То је један од кључних разлога зашто нећемо да изађемо на изборе”, каже Стокић и додаје да су се демократке странке удружиле, јер нико не може ништа да учини сам и истакао да је циљ да покажу грађанима да се уједињена Демократска странка поново враћа својим коренима, ономе што је њихова суштина – да сви грађани могу да живе слободно и чују неко другачије мишљење.

Иначе, од фебруара ове године, од како је Савез за Србију потписао „Споразум с народом“, бојкотује се седнице републичког и локалних парламената. Без обзира на бојкот, како каже Бобан Одњановић, одборник ДС-а у Скупштини града Пожаревца, он и његове страначке колеге су упућене у скупштински материјал и осећају одговорност што нису успели да убеде власт да послуша неке њихове предлоге и уважи критике.
“На почетку смо учествовали веома активно, давали смо мишљања и упућивали критике, међутим ниједног тренутка нисмо наишли на дијалог, на дебату, већ само на нападе шта смо радили пре. Ми не бежимо од тога да је било грешака у прошлости, али надам се да ти људи који су правили грешке нису више код нас”, рекао је Огњановић.