Роберт Ален Цимерман, познатији као Боб Дилан, амерички је певач, композитор и песник који је присутан на светској музичкој сцени већ пола века.

Foto: musicnow.pl

Дилан је рођен на данашњи дан 1941. године.

Највећи део песама због којих је стекао славу датирају из шездесетих година, када је невољно постао глас генерације захваљујући песама попут Тхе Тимес Тхеy Аре а-Цхангин и Блоwин’ ин Тхе Wинд, које су постале химне Покрета за грађанска права и анти-ратног покрета. Дилан је познат по свом напуштању својих раних фанова које је стекао током васкрснућа америчке фолк музике, када је снимивши Лике а Роллинг Стоне, којим је проширио видике популарне музике.

Многе Диланове песме обрадио је велики број извођача. Често је кроз песму изражавао бунт против политике и друштвених догми свог времена.

Свира гитару, усну хармонику и клавир. У четрдесет и пет година уметничког рада објавио је 44 албума међу којима су најзапаженији Тхе Фрееwхеелин’ Боб Дyлан, Блонде он Блонде, Блоод он тхе Трацкс, Десире, те новији Лове анд Тхефт и Модерн Тимес.

Режисер Мартин Скорсезе је 2005. године режирао документарац „Но дирецтион хоме“ који прати Диланов живот од доласка у Нјујорк 1961. године, па све до саобраћајне несреће 1966. године, након чега је морао да прекине своју тадашњу турнеју.

Године 2016, Дилан је добио Нобелову награду за књижевност, „за стварање нових поетских изражаја унутар велике америчке традиције песама“.

Утицај Боба Дyлана на роцк музику је огроман. Први је инсистирао на квалитету текстова песама, а његово певање је одшкринуло врата другим певачима с мање атрактивним гласом (на пример Лоу Реед из Тхе Велвет Ундергроунд). Један је од првих који је свирао фолк роцк (на што га је потакла обрада његове песме Мр Тамбоурине Ман групе Бyрдс) те цоунтрy роцк и америцану (на албумима Тхе Басемент Тапес из 1967./1975., Јохн Wеслеy Хардинг из 1968. и Насхвилле Скyлине из 1969.). Власник је првог двоструког албума у историји Блонде он Блонде из 1966.) а његове су тада још необјављене снимке с групом Тхе Банд разлог настанка боотлег албума Тхе Греат Wхите Wондер (1969.), првог боотлега у историји рок музике.

Извор: Wикипедиа