Kинески произвођач моторних возила „Џили“ најавио је аутомобил који поседује систем за одбрану од коронавируса. Тај ауто ће бити опремљен системом за филтрирање ваздуха и на тај начин ће се спречити улазак вируса у кабину, а компанија „Џили“ каже да је у претпродаји наручено 30.000 возила.

Kинеска влада сваког месеца помогне ауто-индустрију са 200 милиона евра због утицаја коронавируса на куповину и производњу возила. Зато је кинеска фабрика „Џили“, која је власник десет одсто „Дајмлер Kрајслера“, утрошила велика средства да пронађе потпуно безбедан систем филтрације ваздуха у кабини који омогућава да коронавирус не уђе у путнички простор.

„Уложићемо 53 милиона долара у борбу против вируса који убија људе широм планете, а најснажнији је управо у Kини, где је пријављено око 3.000 смртних случајева“, рекао је Зао Фукан из „Џили аутомобила“.

То је први пут да се овако софистицирани системи уграђују у аутомобиле па се може очекивати и висока цена, кажу у „Џилију“. Овај патент, који ће филтрирати и остале болести и заразе, биће доступан и другим произвођачима.

Први аутомобили иду у серијску производњу већ у мају, а продаја почиње одмах преко интернета.

Наруџбине само стижу, а 30 одсто их је ван граница Kине.

 

Извор: РТС

Фото: Pixabay