Министар за трговину, телекомуникације и туризам Расим Љајић поновио је да грађани не треба да се плаше због нестанка основних намирница, јер робе има у залихама.

У неке земље паника је стигла пре коронавируса. Али готово без изузетка, свуда где се вирус појавио уследила је појачана куповина намирница, понегде пражњење апотека и самопослуга, обустављање путовања.

Расим Љајић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а поновио да разлога за панику нема и да робе има довољно на тржишту.

„Ми смо јуче обилазили дистрибутивне центре, радње у малопродаји, трговци су рекли да имају довољно робе на залихама, да нема места паници, да је број купаца готово идентичан као претходних дана, да је повећана куповина али да је то много мање него за новогодишње празнике“, наводи Љајић.

Позива грађане да не купују робу у великим количинама јер, како каже, намерница има довољно.

„За сада нема страха да може да дође смањења у снадбевању основних животних намерница ни у малопродоји ни у велепродаји. Свако ће имати прилику да купи оно што му је неопходно уколико сами не направимо редове у радњама“, наводи Љајић.

Како каже нема потребе за стварањем залиха.

„Сами можемо да направимо проблеме уколико купујемо пуна колица – хлеба, брашна, тоалет папира. У овом тренутку нема потребе за таквом врстом хистерије коју смо видели у многим земљама Европе“, оцењује Љајић.

Како је истакао, надлежне службе од првог дана су кренуле у ванредне контроле апотека и малопродаја с циљем да би се спречило да неко искористи ову ситуацију за стицање економске добитии.

„Грађани имају телефоне, могу да пријаве све неправилности, а имамо и нови телефонски број који служи за пријаву неправилности у продаји медицинских средстава, цене маске“, објашњава Љајић.

Како је навео, до сада су примећена два случаја у којима се ради о неоснованом подизању цена и неиздавању фискалних рачуна.

Позива грађане да ако примете да неко подиже цене производа у апотекама то пријаве на број 011/26 99 610

„Грађани ће моћи на овом броју да пријављују сваку врсту неправилности. Овај број се односи само на апотеке – куповину медицинских средстава јер највећи број  маски су цена маски и несташица маски, алкохола, асепсола“, навео је Љајић.

Извор: РТС

Фото: Pixabay