Na današnji dan, 29. aprila 1980. godine u Los Anđelesu umro je filmski reditelj Alfred Hičkok. Njegovi filmovi su prepuni elemenata strave i fantastike.

Alfred Hičkok rođen je u Londonu, 13. 08. 1899. godine. Svetsku slavu Hičkok je stekao majstorstvom u domenu kriminalističkog žanra. Nijedan režiser nije tako sigurno vladao žanrom trilera. Svi koji su se posle njega time bavili stvarali su, hteli oni to ili ne, pod njegovim uticajem. Sa četrdesetak filmova, od kojih se desetak nalazi u samom vrhu kritičkih izbora za najbolje filmove veka, Hičkok uživa ugled jednog od onih vrhunskih autora koji su unapredili jezik filmske umetnosti. Bio je majstor filmske montaže, napetosti, ambijenta…

Hičkokov film „Rebeka“ (1940) dobio je  Oskara 1940. godine, iako je nagradu primio producent filma Dejvid O Selznik . Hičkok je kao producent bio nominovan za Oskara za najbolji film i to za Sumnju (1941). Za najboljeg reditelja bio je nominovan pet puta i to za filmove: Rebeka, Čamac za spasavanje (1944), Začaran (1945),  Prozor u dvorište i Psiho. Godine 1968. primio je počasnog Oskara, a 1980. dobio je titulu viteza.

Najviše uspeha kod publike imali su njegovi filmovi: „Nevolje s Harijem“, „Vrtoglavica“, „Pravac sever – severozapad“, „Psiho“, „Ptice“, „Čovek koji je suviše znao“, „Pozovi M radi ubistva“, „Rebeka“ i „Slučaj Paradin“.