Na konferenciji za medije o korona virusu,  ministar zdravlja Zlatibor Lončar je apelovao na građane da poštuju mere Vlade i dodao da je dolazeći na konferenciju video nikad više ljudi na ulicama i u parkovima.

„Kad god izađete i imate kontakt sa nekim, znajte da ste najozbiljniji kandidati da dobijete koronavirus, a onda i mogućnost najozbiljnijih komplikacija“, navodi Lončar.

Što se tiče opreme, ministar navodi da u ovom trenutku postoji dovoljno.

„Nemojte samo da preskačemo stvari, hajde da ne dođemo do toga, stalno pričamo o posledicama, jedino ako smo odgovorni možemo ovo da sprečimo“, navodi on objašnjavajući da tada i da imamo „svu opremu sveta“ ne može mnogo toga da se uradi.

„Vikendom policijski čas počinje u 15 časova“, najavio je ministar Lončar, a rešenje je, prema njegovim rečima, izolacija.

Epidemiolog dr Predrag Kon je o rigoriznijim merama rekao da će stav epidemiologa uvek biti da se kontakti spreče i zahvalio se državi što je stala iza struke.

„I dalje je struka na tome da se kontakti moraju zaustaviti, ako ne mogu drugačije onda rigoroznim merama“, kaže dr Kon.

Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević najbolje bi bilo kada bi se svi zatvorili u kuće.

„Znamo da se život i u ovakvim okolnostima mora odvijati, zato i nisu tako rigorozne mere od početka, ali ako ne shvatimo svoju ulogu onda neće biti drugog izbora“, rekla je Kisić Tepavčević.

„Svako sa ozbiljnim tegobama da se javi u nadležnu zdravstvenu ustanovu“, navodi dr Stevanović.

„Da bi se smrt povezala sa koronavirusom moraju da se ispune neki uslovi“, navodi Lončar objašnjavajući zašto muškarac iz Šapca zvanično nije žrtva koronavirusa, iako su mediji o tome pisali.

Na pitanje kako komentariše izjavu SPC da neće biti prekida pričešćivanja on navodi da će se slušati stav struke i u tom slučaju.

„Izuzetno poštujem sve, vernik sam i idem u Crkvu, ali sprovodi se ono što kaže struka da bi zaštitili ljudski životi, ne idemo ni manje ni više od onoga što oni kažu“, objasnio je.