На конференцији за медије о корона вирусу,  министар здравља Златибор Лончар је апеловао на грађане да поштују мере Владе и додао да је долазећи на конференцију видео никад више људи на улицама и у парковима.

„Kад год изађете и имате контакт са неким, знајте да сте најозбиљнији кандидати да добијете коронавирус, а онда и могућност најозбиљнијих компликација“, наводи Лончар.

Што се тиче опреме, министар наводи да у овом тренутку постоји довољно.

„Немојте само да прескачемо ствари, хајде да не дођемо до тога, стално причамо о последицама, једино ако смо одговорни можемо ово да спречимо“, наводи он објашњавајући да тада и да имамо „сву опрему света“ не може много тога да се уради.

„Викендом полицијски час почиње у 15 часова“, најавио је министар Лончар, а решење је, према његовим речима, изолација.

Епидемиолог др Предраг Kон је о ригоризнијим мерама рекао да ће став епидемиолога увек бити да се контакти спрече и захвалио се држави што је стала иза струке.

„И даље је струка на томе да се контакти морају зауставити, ако не могу другачије онда ригорозним мерама“, каже др Kон.

Према речима др Дарије Kисић Тепавчевић најбоље би било када би се сви затворили у куће.

„Знамо да се живот и у оваквим околностима мора одвијати, зато и нису тако ригорозне мере од почетка, али ако не схватимо своју улогу онда неће бити другог избора“, рекла је Kисић Тепавчевић.

„Свако са озбиљним тегобама да се јави у надлежну здравствену установу“, наводи др Стевановић.

„Да би се смрт повезала са коронавирусом морају да се испуне неки услови“, наводи Лончар објашњавајући зашто мушкарац из Шапца званично није жртва коронавируса, иако су медији о томе писали.

На питање како коментарише изјаву СПЦ да неће бити прекида причешћивања он наводи да ће се слушати став струке и у том случају.

„Изузетно поштујем све, верник сам и идем у Цркву, али спроводи се оно што каже струка да би заштитили људски животи, не идемо ни мање ни више од онога што они кажу“, објаснио је.