Поводом обележавања 40 година од култног филма Горана Марковића Мајстори, мајстори, у Дворани Kултурног центра, вечерас ће бити организована пројекција филма, изложба фотографија са снимања и разговор са екипом.

У разговору учествују редитељ Горан Марковић, директор фотографије Милан Спасић Папи, композитор Зоран Симјановић и глумци Снежана Никшић, Мира Бањац, Мирјана Kарановић, Тања Бошковић и Богдан Диклић.

Горан Марковић је пре четрдесет година са Мирославом Симићем, с којим је претходно написао „Специјално васпитање“, написао трагикомичну причу о одласку у пензију чистачице у основној школи. Тај догађај, као и тужба професорке енглеског против колеге су само повод да упознамо замршене односе у колективу и то све током једног дана.

Цео филм снимљен је за 18 дана, без буџета, на постојећој локацији и сви чланови екипе, укључујући и глумце, радили су без хонорара.

„Мајстори, мајстори“, назван по првом стиху песме „Мајстори у кући“ песника Александра Секулића, познат је по сјајном глумачком ансамблу који чине Семка Соколовић-Берток, Богдан Диклић, Снежана Никшић, Предраг Лаковић, Тања Бошковић, Миливоје Мића Томић, Оливера Марковић, Зоран Радмиловић, Павле Вуисић, Александар Берчек, Стојан Дечермић, Миодраг Андрић (Љуба Мољац), Мирјана Kарановић, Раде Марковић, Мира Бањац, Добрила Ћирковић, Бранко Цвејић, Ратко Танкосић и први (и једини) пут на филму, у улози Kеве, Смиља Здравковић.

Izvor: Kaleidoskop