Учење на даљину у основним и средњим школама почиње сутра, 17. марта. За све основце образовни садржаји биће емитовани на Трећем програму РТС-а, а сви емитовани часови биће доступни и на платформи РТС Планета, саопштило је Министарство просвете.

За ученике основних школа, почев од сутра од осам сати, шест дана у недељи биће емитован посебно припремљени и адаптирани образовни садржај у складу са прописаним планом и програмом наставе и учења.

За ученике средњих школа наставне јединице и теме биће доступне на платформи РТС Планета. Обавеза средње школе је да на свом сајту постави банер са свим линковима на којима се може приступити лекцијама и платформама за учење.

Како је наведено у упутству школама, у случају да интернет није доступан свим ученицима, обавеза је директора и одељенских старешина да распоред часова који ће бити емитован на РТС-у 3 редовно објављују на месту које је директно доступно ученицима и родитељима.

Места на којима може бити истакнут распоред су – улаз школе, спољашња огласна табла.

Сви емитовани часови биће доступни на платформи РТС Планета, где се могу накнадно и више пута прегледати, истог или наредног дана. Оператери неће наплаћивати проток и пренос података за наведене едукативне садржаје.

Указује се на потребу да, осим садржаја који ће бити емитован на РТС-у 3 и РТС Планети, наставници основних и средњих школа да користе доступне дигиталне уџбенике и садржаје на начин који омогућава учење на даљину.

Одговорни су наставници и директор школе.

Наставници су у обавези да у електронски дневник евидентирају све реализоване ТВ часове и друге наставне реализоване путем других видова комуникације. часови ће бити емитовани на РТС 3, према распореду по разредима који ће дан пре емитовања бити доступни на сајту Министарства просвете

Додатне информације у вези да учењем на даљину, као видом подршке настави, родитељи могу добити позивом на број телефона 011/735 05 57.

 

Извор: РТС

Фото; Pixabay