Vesti

Raško Dimitrijević rođen je 15. 03. 1898. u Beogradu. Bio je književnik, prevodilac i književni kritičar, profesor Beogradskog univerziteta.

Sklonost ka umetnosti Dimitrijević je pokazao u ranoj mladosti.Svirao je klavir, nastupao u kvartetu sa braćom Nastasijević i bio dirigent pevačkog društva “Stanković”.

Studirao je književnost u Parizu i Strazburu, koju je kasnije predavao sa neponovljivom harizmom među studentima Beogradskog univerziteta. Ostaće zapamćen kao predavač retkog govorničkog dara. Najčešće je govorio o francuskim temama, ali i o nemačkim, ruskim i domaćim kompozitorima i piscima.

Besednički opus koji će teško iko ikada prevazići počeo je prvim javnim predavanjem o Volteru 1926. u zemunskoj Građanskoj čitaonici, koja danas nosi ime “Tribina Raška Dimitrijevića i Miloša N. Đurića”, a završio se kazivanjem o Rilkeu na Kolarcu 1977. godine. U tom razdoblju održao je više od 500 javnih predavanja širom zemlje. Ovaj veliki epistolar napisao je oko 50 hiljada pisama.

Preveo je sa francuskog i nemačkog preko 50 dela klasika i savremenih pisaca.

Neprestano se iskazivao kao veliki humanista i erudita, jednostavan i iskren sagovornik, neumorni poslenik srpske kulture.

Umro je u Beogradu, 30. 07. 1988.

 

Izvor: RTS

Foto: riznicasrpska.net

Najčitanije objave