Перете ли јаја пре конзумације?

Одмах престаните јер тако ширите бактерије и заразе.

Иако већина људи тако не мисли, прање неких намирница може довести до ширења бактерија и болести.

Потпуно има смисла да сваку храну пре јела оперете јер када се ради о здрављу, што је чишће, то је боље. Ипак за неку храну прање ништа не чини, а постоји и намирница којима прање ради више штете него користи. Јаја су једна од намирница коју не бисте требали прати пре конзумације, и док то звучи чудно, заправо је боље за вас, преноси мсн.цом.

Јаја купљена у продавницама пре одласка на полице пролазе кроз процес чишћења којим се јаје обложи филмом који штити љуску како бактерија не би могла „ући“ у јаје. Љуска јајета је јако танка и порозна те кроз њу вода може „гурнути“ бактерију у јаје и заразити га разним болестима и инфекцијама.

Најгора опасност загађивања је хладном водом или водом која тече из славине, јер је притисак већи и љуска јајета се више отвара и пропушта бактерије. Иако су стручњаци против прања домаћих јаја купљених од узгајивача, ако се особа одлучи на прање, препоручују коришћење топле воде и избегавање сапуна и детерџента. Ипак, уштедите си време и заштитите од бактерија тако што нећете прати јаја.

 

Извор: Вијести.ме

Фото: Pixabay