Vesti

Perete li jaja pre konzumacije?

Odmah prestanite jer tako širite bakterije i zaraze.

Iako većina ljudi tako ne misli, pranje nekih namirnica može dovesti do širenja bakterija i bolesti.

Potpuno ima smisla da svaku hranu pre jela operete jer kada se radi o zdravlju, što je čišće, to je bolje. Ipak za neku hranu pranje ništa ne čini, a postoji i namirnica kojima pranje radi više štete nego koristi. Jaja su jedna od namirnica koju ne biste trebali prati pre konzumacije, i dok to zvuči čudno, zapravo je bolje za vas, prenosi msn.com.

Jaja kupljena u prodavnicama pre odlaska na police prolaze kroz proces čišćenja kojim se jaje obloži filmom koji štiti ljusku kako bakterija ne bi mogla “ući” u jaje. Ljuska jajeta je jako tanka i porozna te kroz nju voda može “gurnuti” bakteriju u jaje i zaraziti ga raznim bolestima i infekcijama.

Najgora opasnost zagađivanja je hladnom vodom ili vodom koja teče iz slavine, jer je pritisak veći i ljuska jajeta se više otvara i propušta bakterije. Iako su stručnjaci protiv pranja domaćih jaja kupljenih od uzgajivača, ako se osoba odluči na pranje, preporučuju korišćenje tople vode i izbegavanje sapuna i deterdženta. Ipak, uštedite si vreme i zaštitite od bakterija tako što nećete prati jaja.

 

Izvor: Vijesti.me

Foto: Pixabay

 

Najčitanije objave