Препознајући значај едукације на тему безбедности деце на интернету, почетком марта општина Мало Црниће организовала је за основце предавања на ову тему. Свим ученицима од петог до осмог разреда све четири основне школе на територији Малог Црнића предавања је одржала Kатарина Јонев Ћираковић, едукатор на тему безбедности деце и младих на интернету и друштвеним мрежама која је одржала више од 200 предавања у 17 градова широм Србије и аутор књиге ,,Безбедност деце на интернету – водич за родитеље’’.

„Захваљујем се општини Мало Црниће и председнику Малиши Антонијевићу што су препознали значај едукације о безбедном понашању на интернету и друштвеним мрежама. Заштита деце и младих на интернету један је од приоритета у области безбедности, како на светском нивоу, тако у Србији. Сведоци смо да из дана у дан расте број интернет предатора и опасности које вребају младе са глобалне мреже. Важно је и информисати децу и младе о поступцима који се сматрају недоличним и недопустивим на интернету, које садржаје не смеју да објављивљују и због чега све могу да сносе последице – рекла је Kатарина Јонев Ћираковић и додала: „Било је велико задовољство одржати предавања свим ученицима од петог до осмог разреда у Малом Црнићу. Укупно је одржано осам предавања на којима су присуствовали и наставници, педагози и психолози сваке школе. Деца су одлично реаговала и учестовала на интерактивним предавањима. Само континуираном и правилном едукацијом младима можемо да помогнемо како да избегну грешке у понашању на Интернету као и да им помогнемо да развију здраве сајбер идентитете“.

Један од највећих проблема са којима се основци суочавају је и интернет зависност и Интернет вршњачко насиље, на шта је на предавањима посебно обраћена пажња.Један од начина да заштитимо децу на интернету, јесте да им објаснимо и помогнемо да створе навику да не прихватају захтеве за пријатељство и праћење на друштвеним мрежама од особа које не познају или од оних које знају површно, само из виђења. Ако децу од малих ногу учимо да не комуницирају са непознатим људима на улици, онда морамо да им објаснимо да не комуницирају са непознатим људима на друштвеним мрежама. Битно је нагласити да интернет насиље, које укључује слање порука узнемирујућег садржаја, ширење увредљивих коментара, вређање и узнемиравање – не сме да се заташкава. Било да дете трпи насиље или посматра, а не учествује у њему – дужно је да пријави јер такво понашање није допустиво, и мора се на време санкционисати.

Председник општине Малиша Антонијевић, који је и лично присуствовао предавањима одржаним у ОШ ,,Моше Пијаде’’ истакао је да едукација о безбедност деце на интернету неопходна.

„Одговорни смо за свако дете у нашој општини и да деци обезбедимо мирно и спокојно детињство. Виртуелни свет је постао саставни део живота деце и неопходно је да знају како да постану и остану сигурна на интернету стога смо решили да организујемо предавања у свим школама на територији општине Мало Црниће“, истакао је Антонијевић.