Антонио Вивалди је био композитор и виолиниста 17. и 18. века, који је постао један од најпознатијих представника европске барокне музике.

Антонио Лучо Вивалди је рођен 4. марта 1678. године у Венецији, у Италији. Његов отац, Ђовани Вивалди је био професионални виолиниста. Он је научио Антониа да свира виолину. Поред виолине свирао је и чембало и друге инструменте. Сам је и компоновао. Поред музике, Антонио Вивалди се интересовао и за религију и са петнаест година је почео да учи за свештеника. Заредио се 1703. године и због своје црвене косе био је познат као Црвени свештеник. Читавог живота је био веома лошег здравља и морао је убрзо да напусти свештенички позив због тога.

Антонио Вивалди се запослио као професор виолине и других инструмената када му је било 25. година у Дому милосрђа. Тада је написао већину својих најпознатијих дела. Најталентованији музичари су се прикључивали оркестру под његовим вођством. Овај оркестар је изводио Вивалдијеве композиције, укључујући и верску, хорску музику. Стекао је међународну славу и 1716. године Вивалди је био унапређен у музичког директора.

Поред тога, Вивалди је писао и опере. Његове најуспешније опере су “Ла цонстанза трионфанте” и “Фарнаце“. Своје ремек-дело “Четири годишња доба” је писао од 1717. до 1721. године.

Писао је опере за позориште Сант Анђело, које је после и сам водио. Убрзо након тога, постао је капел-мајстор камерног оркесрта принца у Мантови. На том месту је радио од 1718. до 1720. године. Доживео је велики успех на бројним концертима на којима је свирао чембало или прву виолину. Одржао је концерт у Паризу 1728. године, на којем га је уочио и Луј XВ. Вивалди је касније свирао и на његовом венчању и на прослави рођења његових ћерки.

Његов успех му ипак није обезбедио и богатство. У потрази за бољим запослењем отишао је у Беч, међутим тамо је и преминуо у сиромаштву 28. јула 1741. године.

Током свог живота, Вивалди је написао више музичких дела од било ког композитора. Поред 50 опера написао је више од 40 композиција за хор и оркестар, 100 дела само за оркестар и скоро 500 концерата за различите соло инструменте уз пратњу оркестра.

Најчешће извођено и најпознатије дело Вивалдија је “Четири годишња доба“. Остала позната дела су: “Kонцерт за гитару у Д-дуру“, “Kонцерт за две трубе у Ц-дуру“, “Соната за две виолине“, “Глориа” (ораторијум за троје солиста, хор и оркестар), “Kонцерт за два виолончела у г-молу“, “Kонцерт за дупли оркестар“.

 

Извор/фото: Википедија